Najviše prijava zbog "Evrope sad" iz Podgorice, zatim slijedi Nikšić

"Najčešće nepravilnosti koje se prijavljuju jesu one koje se tiču obračunavanja zarade ’’Evropa Sad’’ koja se ne slaže sa tim kako su oni izračunali na kalkulatoru, dakle to je obračun nižeg iznosa zarade"

9896 pregleda 26 reakcija 21 komentar(a)

Od početka realizacije Evrope sad, od januara, Upravi za inspekcijske poslove javio se veliki broj građana, bilo je oko 170 podnesaka od čega je veći broj prijava, kazala je Iva Čukić Šoškić iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ona je istakla da se jedan dio podnesaka odnosi na pitanja za otklanjanje dilema i nedoumica koje se tiču prava i obaveza radnika i poslodavaca u tom projektu.

Navodi da je grad koji najviše prednjači sa prijavama Podgorica iz koje dolazi oko 80 odsto prijava, a za njim je Nikšić.

"Najčešće nepravilnosti koje se prijavljuju jesu one koje se tiču obračunavanja zarade ’’Evropa Sad’’ koja se ne slaže sa tim kako su oni izračunali na kalkulatoru, dakle to je obračun nižeg iznosa zarade, takođe se žale i na to da im se dio zarade isplaćuje na ruke, da dio moraju vratiti poslodavcu tako da se rade te vrste malverzacija, međutim tu nam je najveći problem što kada su takve prijave u pitanju imamo problem što su te prijave uglavnom anonimne pa je onda na terenu teško utvrditi tu vrstu malverzacija", kazala je Čukić Šoškić.

Ističe da je bilo prijava i da će poslodavci osigurati radnike na pola radnog vremena, ali da shodno Zakonu o radu to ne predstavlja prekršaj, jer poslodavac ima pravo da ukoliko želi smanji broj časova.

Bonus video: