Spalević: Smanjenje cijena goriva tek na proljeće, markiranje će donijeti dodatni trošak

"Imali smo komunikaciju sa nadležnim ministarstvima, donijeli smo neke načelne zaključke koji su po nama iz privrede bili sasvim opravdani", rekao je Spalević

3996 pregleda 4 komentar(a)
Spalević, Foto: TV Vijesti
Spalević, Foto: TV Vijesti

Cijena goriva će, po svim pokazateljima, ostati i dalje visoka, a pojeftinjenje se može očekivati možda tek na proljeće, kazao je Boris Spalević iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore.

"To ne zavisi od nas, već od berze od koje zavisi formiranje cijene goriva", rekao je Spalević u Bojama jutra.

Kazao je da je rast cijena goriva očekivan. "Na to smo ukazivali još prije pola godine i godinu, jer poslije enormno i rekordno niske cijene goriva sada imamo obratnu situaciju sada imamo rekordno visoku cijenu goriva u Crnoj Gori."

"Htio bih javnost da upoznam da privreda je ta koja želi da se stanje drži pod kontrolom i za pohvalu je da u Crnoj Gori imamo situaciju da je kvalitet goriva na nivou Evropske unije. Međutim, zakon o markiranju goriva je po nama iz privrede nametnut ne iz razloga što će napraviti neki benefit, već iz razloga što nije uzet model koji se primjenjuje niti u Evropskoj uniji, niti u nekim zemljama. Uzet je model iz Republike Srbije koja je zbog svoje rafinerije i da kažem neuređenoga tržišta bila prinuđena da to uradi što nije slučaj sa Crnom Gorom", istakao je Spalević.

To markiranje goriva će, kako je kazao, donijeti "neki dodatni trošak" koji će opet uticati na privrednike, a ujedno i na same građane.

"Imali smo komunikaciju sa nadležnim ministarstvima, donijeli smo neke načelne zaključke koji su po nama iz privrede bili sasvim opravdani, znači da građanstvo shvati da privreda i firme koje se bave prodajom nafte i naftnih goriva nisu protiv da se vrši kontrola, ali ne na ovakav način kako su zamislili da se odradi iz razloga što će to napraviti tečničku i ekonomsku barijeru, što nije u interesu niti privrednicima, niti građanima Crne Gore", kazao je Spalević.

Bonus video: