Gazdić: Ilegalna trgovina životinjama nije zaobišla Crnu Goru, ako ne nađemo ko je unio lava nismo ništa uradili

"Prije nekih mjesec dana uhvatili su ljude preko granice kako prenose afričke kornjače. Ptice transportuju u koferu. Sa vrećama na nogama, na samom tijelu izvršen je unos čak 14 vrsta zaštićenih vrsta ptica"

3580 pregleda 2 komentar(a)

Prisustvo lava i sva ova situacija pokazuje da ni Crnu Goru nije zaobišlo crno tržište ilegalne trgovine životinjama, kazao je Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

On ističe da nadležni organi moraju da utvrde ko je unio lava, jer ako se to ne desi mi nismo uspjeli ništa da uradimo u ovoj situaciji.

"Ekološka inspekcija je uradila sve što je u njihovoj nadležnosti u slučaju nestalog lava, ali možda sa malim zakašnjenjem", smatra on.

Glavna ekološka inspektorka Veselinka Zarubica dodaje da prekogranični promet nije u nadležnosti ekološke inspekcije već u nadležnosti carine i policije.

Objašnjava da se životinje krijumčare na veoma razne načine.

"Prije nekih mjesec dana uhvatili su ljude preko granice kako prenose afričke kornjače. Ptice transportuju u koferu. Sa vrećama na nogama, na samom tijelu izvršen je unos čak 14 vrsta zaštićenih vrsta ptica".

Spriječavanje krijumčarenja divljih životinja je jedan civilizacijski iskorak, smatra Aleksandar Perović iz Centra za zaštitu i istraživanje ptica (CZIP).

"Problem krijumčarenja divljih životinja pokazuje da sistem ne funkcioniše. Mi smo lako skloni da uzimamo neke evropske legislative a ne možemo da ih sprovedemo na terenu. Te evropske legislative su pisane na način da budu praćene sa ljudskim kapacitetima koji mogu da ih sprovode na terenima. Ako kod nas donosioci odluka misle da će pukim prepisivanjem evropskih legislativa ovaj probledam da se riješi, neće se riješiti", poručio je Perović.

Bonus video: