Sudstvo nakon više od 12 godina otvorilo vrata sudnice i za kamere

Da se slika iz sudnice prikaže crnogorskoj javnosti, branila je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, pravdajući to čitavom lepezom razloga

3254 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nakon više od 12 godina i na desetine upućenih zahtjeva i molbi, Televiziji Vijesti danas je dostavljeno odobrenje za audio i vizuelno snimanje suđenja za koje iskaže interesovanje, a koja su po zakonu javna.

Zeleno svijetlo kamerama dala je vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković.

"Povodom Vaših zahtjeva koje ste nam uputili, informišemo Vas da Vrhovni sud Crne Gore daje odobrenje za audio i audiovizuelna snimanja suđenja koja ste zatražili. Napominjemo da tokom snimanja glavnog pretresa, Vijeće može iz opravdanih razloga odlučiti da se pojedini dijelovi glavnog pretresa ne snimaju", piše u odgovoru Vrhovnog suda.

Da se slika iz sudnice prikaže crnogorskoj javnosti, branila je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, pravdajući to čitavom lepezom razloga.

Međunarodne standarde i pretpostavku nevinosti, Medenica je u cjelosti zanemarila jedino u slučaju javnosti poznatom kao "državni udar" koji je putem linka bio dostupan svim zainteresovanim medijima.

To je obrazložila izrazitim interesovanjem javnosti.

Prije izbora Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda, do 2007. godine, snimanje i fotografisanje suđenja i optuženih bilo je omogućeno u slučaju za koji novinar iskaže interesovanje.

Bonus video: