Durković: Evaluacija udžbenika pokazala da je nivo razumijevanja dobar

"Postoje standardi interne provjere, i njih standarda moraju da se pridržavaju svi, i autori, i recenzenti koji procjenjuju kvalitet i naravno urednici. Jedan od standarda je jezičko-stilski dio udžbenika"

4887 pregleda 9 komentar(a)

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva uradio je internu evaluaciju kako bi provjerio šta o udžbenicima misle nastavnici i učenici, oni koji su korisnici knjiga.

"Ova evaluacija je dragocjena jer smo vidjeli na jednom dosta velikom i značajnom uzorku šta o tim knjigama misle učenici i nastavnici", kazala je u Bojama jutra Nada Durković iz Zavoda.

Ona ističe da proces učenja ide preko pažljivog, dubinskog čitanja.

"Uloga udžbenika u današnjem procesu učenja je drugačija, ona nije samo transmisivna, to nije knjiga koja samo treba da prenese znanje učeniku nego svom snagom svog žanra treba da stvori zapravo situaciju za učenje i napredovanje u učenju", objasnila je.

Kada je riječ o razumijevanju jezika udžbenika, Durković ističe da nalaz evaluacije nije loš.

"Procjenjivali smo ograničen broj udžbenika za 5. razred i nekoliko udžbenika za 6. razred. Postoje standardi interne provjere, i njih standarda moraju da se pridržavaju svi, i autori, i recenzenti koji procjenjuju kvalitet i naravno urednici. Jedan od standarda je jezičko-stilski dio udžbenika, odnosno koliko je taj jezik prilagođen, koliko je uvođenje novih riječi na pravom mjestu dobro objašnjeno. Vodili smo, i vodimo računa o samim konstrukcijama rečenica, koliko je za određene uzraste prilagođena, koliko je novih riječi, termina...", objasnila je Durković.

Bonus video: