Skok cijena prisutan već dvije godine, zbog pandemije došlo do poremećaja na globalnom tržištu

"Ono što nama ne ide u prilog kao Crnoj Gori jeste to da vrlo malo proizvodimo, da smo naglašeno uvozno orijentisana država", kazala je Mihajlović

4657 pregleda 3 komentar(a)

Teško je reći šta nije poskupilo, ali ne bih rekla samo ovih dana nego smo svjedoci tih poskupljenja u kontinuitetu, koja su dostigla vrhunac početkom ove godine, kazala je u Bojama jutra na TV Vijesti Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Ona ističe da svjedočimo gotovo neprimjetnim poskupljenjima koja su veoma značajna.

"Dakle svakog mjeseca ili na svaka tri mjeseca, bilo da je to po pet centi. Skok cijena nažalost prisutan je već skoro dvije godine, od kada je došlo do pandemije koronavirusa došlo je do velikih poremećaja na globalnom tržištu. Ono što nama ne ide u prilog kao Crnoj Gori jeste to da vrlo malo proizvodimo, da smo naglašeno uvozno orijentisana država", kazala je Mihajlović.

Crna Gora, kako navodi, nema mehanizme da efikasno zaustavi inflaciju.

"Budući da te povećane cijene ona već uveze na svoju teritoriju i eventualno ostaje prostor da država nekim korektivnim mjerama pokušava da ispegla, mada je to jako teško jer vidimo šta se dešava sa naftom i naftnim derivatima", kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Dodaje da Evropa sad nije u ovom trenutku izazvala neka naročita poskupljenja.

"Ili ih je možda izazvala ali ne u tolikoj bitnoj mjeri, a da li će se to dešavati u budućnosti ostaje da vidimo", rekao je Lazović.

Bonus video: