Krivični zakon pooštren, ali se za napade na djecu i njihove polne slobode i dalje odgovara prekršajno

Advokat Nikola Samardžić kao suštinu problema vidi prekid u saradnji, odnosno nepostojanje sihronizacije između onih koji donose pravne propise i onih koji treba da ih primjenjuju

2998 pregleda 4 komentar(a)

Desila se jedna paradoksalna situacija. Konačno se promijenio Krivični zakonik, pooštrena je kaznena politika, ali onda dolazimo do situacija da se za napade na djecu i njihove polne slobode se odgovara prekršajno, odnosno da se na taj način kvalifikuju ta djela, kazala je u Bojama jutra Kristina Mihajlović iz Udruženja roditelji.

"To nije prvi slučaj, u poslednjih par mjeseci bilo ih je nekoliko i to je nešto što zaista zabrinjava i iziskuje reakciju nadležnih i tužilaštva i sudova. Moramo prvo procjenjivati kako treba ali i postupati prema počiniocima takvih djela", kaže Mihajlović.

Advokat Nikola Samardžić kao suštinu problema vidi prekid u saradnji, odnosno nepostojanje sihronizacije između onih koji donose pravne propise i onih koji treba da ih primjenjuju.

"Onda se desi ovakva paradoksalna situacija da vi izmijenite odredbe Krivičnog zakonika samo u dijelu raspona kazni koje se mogu izreći a ne definišete radnje koje podrazumijevaju obilježje biće krivičnog djela. Ovim izmjenama i dopunama je mnogo bilo važnije da se i ovo djelo uvrsti u okviru djela nedozvoljene polne radnje pa onda ne bi ste imali problema oko klasifikacije tog krivičnog djela", objasnio je Samardžić.

Iako je Strategijom za prevenciju i zaštitu djece od nasilja iz 2019. godine, predviđeno da do kraja 2021. godine Crna Gora dobije registar pedofila, tj. lica osuđenih za krivična djela protiv polne slobode, počinjenih nad djecom, on još ne postoji.

"Osim toga definisano je i da mora da postoji nadzor tih osoba kada budu osuđene za ta djela i nakon odsluženja kazne. Neće više biti onih olakšavajućih famoznih okolnosti koje su bile dodjeljivane u skladu sa kojima su se dešavale neke presude koje su podrazumijevale novčane kazne ili su kazne bile od nekoliko mjeseci. Što se tiče samog registra očekujemo da će Ministarstvo pravde uskoro da nas obavijesti kada će registar početi da postoji i kada će početi da se primjenjuje", rekla je Mihajlović.

Bonus video: