Katnićeva fotelja ih ne zanima, iako ispunjavaju uslove

Zainteresovani za mjesto glavnog specijalnog tužioca potiču iz različitih branši, počev od tužilaca, preko sudija, do advokata

21528 pregleda 30 reakcija 21 komentar(a)
Rodić, Foto: TV Vijesti
Rodić, Foto: TV Vijesti

Novi Glavni specijalni tužilac tražiće se vjerovatno među više kandidata, među kojima su, kako saznaje TV Vijesti, tužioci, sudije i advokati.

Neke iz tih branši, pozicija Milivoja Katnića, ipak, ne zanima, iako se spekulisalo da bi se mogli naći među kandidatima.

Prvi među njima je advokat Goran Rodić, inače nekadašnji kandidat za Vrhovnog državnog tužioca. U razgovoru za Televiziju Vijesti navodi da je jedan od razloga to što bi za dvije godine stekao uslov za starosnu penziju. Rodić ima poruku za one koji razmišljaju o kandidaturi.

"Ono što mogu poručiti i u sudu i u Tužilaštvu i van tih organizacija, uključujući advokate i druge pravnike, je da ih ohrabrujem da se svi jave, ko smatra da ispunjava uslove, kako za mjesto Specijalnog, tako i za mjesto Vrhovnog državnog tužioca jer se samo u konkurenciji može izabrati najkvalitetniji kandidat", kazao je on.

Aktuelni konkurs ne zanima ni nekadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović, koja je nedavno izabrana za zamjenika predsjednika Tužilačkog savjeta, na period od četiri godine.

Ona je glasala protiv Katnićevog razrješenja, zajedno sa specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević, jer smatra da je Katnić imao pravo na starosnu penziju po Zakonu o PIO, ali ne i obavezu da se penzioniše.

Katnićeva fotelja ne zanima ni advokata Dražena Medojevića, koji je početkom prošle godine važio za jednog od najozbiljnih kandidata za direktora policije.

Da li će Katnićeva desna ruka, specijalni tužilac Saša Čađenović, nastaviti tamo gdje je stao njegov dojučerašnji šef, za sada nije poznato. Poznato je međutim, da će upravo on obavljati poslove glavnog specijalnog tužioca do izbora novog. Televizija Vijesti narednih dana objaviće ko bi to mogao biti.

Bonus video: