Lakovića i Spasojević prijavili zbog nestalih miliona

U izjavi uprave banke, dostavljenoj SDT-u, kako saznaje TV Vijesti, navodi se i ime Radomira Rudanovića, direktora sektora privatnog bankarstva, u kome su radili Laković i Spasojević

73901 pregleda 64 reakcija 50 komentar(a)
CKB banka (arhiva), Foto: Boris Pejović
CKB banka (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2022. 19:30h

Sinoćnja objava o višemilionskoj pljački unutar Crnogorske komercijalne banke već je predmet istrage Specijalnog tužilaštva, koje se za sada ne oglašava.

Televizija Vijesti iz izvora bliskih istrazi saznaje da je Uprava CKB-a krivičnu prijavu zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, podnijela protiv pedesetogodišnjeg Podgoričanina Pavla Lakovića i njegove godinu mlađe koleginice Daliborke Spasojević. Oni su navodno sa računa oko 200 klijenata, prema procjenama banke, “skinuli “ oko 14 miliona eura.

Laković i Spasojević, u prijavi koju je CKB dostavila policiji i Specijalnom tužilaštvu, sumnjiče se da su krivicno djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju počinili u produženom trajanju, od 2015. godine. Laković od juna prošle godine ne radi u podgoričkoj filijali CKB-a.

On i Spasojević još nisu saslušani, jer je neophodno da banka istražiteljima prvo dostavi dokumentaciju, na kojoj temelji krivičnu prijavu.

U izjavi uprave banke, dostavljenoj Specijalnom tužilaštvu, kojim trenutno rukovodi Saša Čađenović, kako saznaje TV Vijesti, navodi se i ime Radomira Rudanovića, direktora sektora privatnog bankarstva, u kome su radili Laković i Spasojević.

Rudanović je za TV Vijesti odbio da odgovori na pitanje da li se osjeća odgovornim za djelo za koje se sumnjiče službenici sektora kojim rukovodi. U kratkom telefonskom razgovoru objasnio je da je pravilo banke koje je potpisao takvo da ne može razgovarati sa novinarima.

Iz najveće crnogorske banke prethodno su saopštili da su zloupotrebu službenog položaja uočili kontrolom poslovanja.

Prema saznanjima TV Vijesti, ovo nije jedini slučaj koji je završio kod specijalnih tužilaca, a odnosi se Crnogorsku komercijalnu banku. Nedavno im je proslijeđen i predmet formiran protiv nekadašnje direktorice barske filijale Marije Milikić, protiv koje je sredinom ovog mjeseca podnijeta krivična prijava.

Ona se tereti da je zloupotrebljavajući podatke klijenata podizala kredite u ukupnom iznosu od preko 130 hiljada eura.

Iz Centralne banke je za TV Vijesti saopšteno da preduzimaju sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja propusta u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola CKB banke, koji je rezultirao zloupotrebom službenog položaja.

S druge strane, Crnogorska komercijalna banka uvjerava da raspolaže svim potrebnim resursima da prevaziđe trenutni izazov u poslovanju, kao i da će svaka pričinjena šteta klijentima biti nadoknađena.

Bonus video: