Parađin: Ako skupština stanara donese odluku bez saglasnosti polovine potrebno pozvati inspektora

"Inspektor za stanovanje je dužan za sprovođenje zakona, a komunalni inspektor ima drugačiju ulogu, ako na primjer imate buku u zgradi, ili problem sa nekim vašim ličnim životom unutar zgrade zbog nekog drugog", objasnila je

3486 pregleda 3 komentar(a)

Sve nedoumice i sve nejasnoće radi funkcionisanja cjelokupne zgrade, objekta i cjelokupna organizacija je u rukama upravnika zgrade, a skupština je ta koja određuje upravnika i daje mu sva ovlašćenja, kazala je u jutarnjem programu TV Vijesti advokatica Milica Parađin.

Ona je objasnila koje su nadležnosti upravnika zgrade.

"Upravnik zgrade ima jednu široku lepezu ovlašćenja, ali ono za šta je definitivno on zadužen jeste cijelokupna zgrada, njeno funkcionisanje, njena organizacija, potrebe svih stanara, izlaženje u susret svima pojedinačno, organizacija skupštine, vođenje finansija I svako može njemu da se obrati. Njegov mandat traje četiri godine", rekla je Parađin. Dodaje da da bi se formirala skupština i donosile odluke potrebno je prisustvo pola etažnih vlasnika, kako bi sačinili kvorum.

"U slučaju da se odluke donesu bez potrebne polovine i budu sprovedene u zgradi, moraju se obratiti inspektoru za stanovanje. Inspektor za stanovanje je dužan za sprovođenje zakona, a komunalni inspektor ima drugačiju ulogu, ako na primjer imate buku u zgradi, ili problem sa nekim vašim ličnim životom unutar zgrade zbog nekog drugog", objasnila je Parađin.

U slučaju izvođenja radova koji su neophodni za redovno funkcionisanje i održavanje stambene zgrade kao što je prokišnjavanje zgrade, poplava u podrumima, u tim situacijama kada dolazi do ugrožavanja bezbjednosti stanara.

"Etažni vlasnik ima pravo i nije u obavezi da bilo koga i bilo šta pita riješi problem jer se smatra da je na taj način sačuvao bezbjednost same zgrade kao I stanara".

Bonus video: