Milion eura opredijeljeno za postkovid rehabilitaciju, prijave do 19. marta

"Zadnju riječ o tome ko će imati pravo na rehabilitaciju daće ljekari Instituta Igalo koji će nakon obavljenog pregleda pacijenta ustanoviti da li taj pacijent ima kontraindikacije za rehabilitaciju u ovom momentu, da li treba sačekati"

5629 pregleda 0 komentar(a)

Milion eura opredijeljeno je za postkovid rehabilitaciju u Institutu Igalo, a prošle sedmice upućen je javni poziv za prvu fazu realizacije u koji će biti uključeni pacijenti sa teškom i najtežom kliničkom slikom, koji su bili duže od mjesec dana na bolničkom liječenju ili na nekom od oblika respiratorne podrške, kazala je u Bojama jutra na TV Vijesti državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević.

Opravdanost ovakvog programa, kako navodi, stoji u činjenici da je do novembra mjeseca na bolničkom liječenju od kovida-19 bilo oko 12.000 pacijenata.

"Ti podaci su prikupljeni iz opštih bolnica, KCCG, Specijalne bolnice u Brezoviku, a uzevši u obzir činjenicu da pacijenti koji su imali teški i najteži oblik kliničke slike imaju za posljedice i mišićnu slabost i slabiju pokretljivost, neuropatije, respiratornu disfunkciju, anksioznost, to je sve ono što nas je podstaklo da krenemo u jedan ovakav proces", rekla je Vukićević.

Prijave za prvu fazu traju do 19. marta, a po isteku i obavljenjoj rehabilitaciji pacijenata biće upućen novi poziv sa jasno definisanim uslovima.

"Zadnju riječ o tome ko će imati pravo na rehabilitaciju daće ljekari Instituta Igalo koji će nakon obavljenog pregleda pacijenta ustanoviti da li taj pacijent ima kontraindikacije za rehabilitaciju u ovom momentu, da li treba sačekati. Svakako sve potrebne informacije dobiće na licu mjesta tog prvog dana kada dođu u Igalo", objasnila je Vukićević.

O načinu prijavljivanja za program pacijenti se mogu informisati na stranici Ministarstva zdravlja.

Rehabilitacija traje 12 dana od kojih je 10 terapijskih.

"Nakon obavljene rehabilitacije svakako pacijenti će za tih 10 dana naučiti i vježbe i dobiti sugestije šta je to ono što mogu nastaviti raditi u kućnom ambijentu što će svakako doprinjeti unaprijeđenju njihovog kvaliteta života i vraćanju svakodnevnih aktivnosti nakon preleđanog kovida".

Bonus video: