Tadić Mijović: U obavezi smo da probleme rješavamo u institucijama sistema

"Vidjećemo da li ćemo imati Skupštinu prvog marta, kada obično počinje prvo redovno zasijedanje Skupštine Crne Gore, koje bi trebalo da odgovori na pitanje da li ćemo imati novog predsjednika tj. da li je u stvari napravljen dogovor između onih članica koalicija i SNP-a koje su potpisale memorandum", kazala je Tadić Mijović.

4449 pregleda 35 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ukoliko dođe do prolongiranja održavanja sjednice parlamenta to bi značilo produbljavanje krize, da se kriza iz parlamenta seli negdje drugo a to naravno nikad nije dobro, ali vjerujem da ipak neće doći do opstrukcije parlamenta, kazala je u Bojama jutra na TV Vijesti Milka Tadić Mijović, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

"Vidjećemo da li ćemo imati Skupštinu za nekolika dana, prvog marta kada obično počinje prvo redovno zasijedanje Skupštine Crne Gore, koje bi trebalo da odgovori na pitanje da li ćemo imati novog predsjednika tj. da li je u stvari napravljen dogovor između onih članica koalicija i SNP-a koje su potpisale memorandum", kazala je Tadić Mijović.

Ističe da bi bilo jako loše da se u institucijama sistema opstruira na duže vrijeme rad parlamenta.

"Ja sam sigurna da bi to izazvalo oštre reakcije kako unutrašnjih političkih faktora koji sada insistiraju na zakazivanju sjednice tako i međunarodnih faktora, prije svega Evropske unije. Mi smo ipak u obavezi da pošto smo u procesu pregovora poštujemo ono što Brisel smatra da bi bilo potrebno tj. da se svi problemi rješavaju u institucijama sistema", rekla je.

Smatra da bi podrškom SNP-a manjinska vlada bila jača.

"Bila bi sastavljena od različitih činilaca koji predstavljaju različite glasačke strukture i vjerovatno bi mogla donijeti mnogo značajnijih odluka. Međutim, sa druge strane mislim da je ključno kako će SNP objasniti koji su to ciljevi zbog kojih oni ulaze u ovu vladu i kako naći kompromis između ciljeva SNP-a i ciljeva ostalih članica koje bi ušle u vladu. U svakom slučaju mislim da bi bilo jako dobro da tako jedna raznolika struktura manjinske partije, SNP i URA sjutra stvore tu vladu. To bi bilo jako značajno i zbog ključnih pitanja koja čekaju tu vladu, a to je period pripreme izbora i onih famoznih 49 glasova kojim bi trebalo da se deblokira pravosudni sistem", kazala je Tadić Mijović.

Bonus video: