Jeknić: Ne možemo biti taoci neodgovornih poslodavaca, riješiti problem neradne nedjelje

"Došlo je do neradne nedjelje na inicijativu sindikata, nikako na osnovu inicijative privrede i tada se došlo do zakona kroz uređenje zakona o neradnim danima član 35A. Crna Gora kao država ima pravno odličan ugovor o radu, gdje je bilo definisano da svi imaju slobodan dan, ali veliki broj poslodavaca to sigurno nije poštovao"

3806 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Realne potrebe privrede i poslodavaca su da se usled kovid krize otvaraju nova radna mjesta, da se suzbije siva ekonomija jer za nju ne važi nijedan od propisa a ni neradna nedjelja. Prava radnika su predviđena Zakonom o radu i Unija poslodavaca poziva da sva prava radnika poslodavci moraju da poštuju, ne možemo da budemo taoci neodgovornih poslodavaca, rekao je Aleksandar Jeknić, član Odbor za trgovinu u Uniji poslodavaca.

On je u Bojama jutra kazao da je većina poslodavaca prihvatila program Evropa sad i poštovala zakonske propise.

Kada je riječ o rješavanju problema neradne nedjelje situacija je komplikovana jer su same izmjene zakona dugotrajan i mukotrpan proces.

"Ovo je prvi zakon koji je izmijenjen na zahtjev privrede. Došlo je do neradne nedjelje na inicijativu sindikata, nikako na osnovu inicijative privrede i tada se došlo do zakona kroz uređenje zakona o neradnim danima član 35A. Crna Gora kao država ima pravno odličan ugovor o radu, gdje je bilo definisano da svi imaju slobodan dan, ali veliki broj poslodavaca to sigurno nije poštovao", rekao je Bojan Vujović iz Grupacije malih prehrambenih objekata.

"Državne institucije su imale informacije da je to tako, da se to ne poštuje i onda se našao taj kratki rez da se dođe do tog rješenja da niko ne radi nedjeljom što se pokazalo kao neodrživo i neispravno", navodi Vujović.

Dva su načina na koje se može doći do rješenja.

"Prvo je da Socijalni savjet koji sačinjavaju sindikati, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Unija poslodavaca dođu do rješenja i sa tim rješenjem izađu na parlament i parlament donese promjenu zakona. Druga solucija je da grupa poslanika preda inicijativu za izmjenu Zakona", rekao je Vujović.

Bonus video: