Bjeković: Država u dogledno vrijeme da napravi program sanacije posljedica kovida na mentalno zdravlje djece

“Ovdje se radi o mnogo širem konceptu u kojem je dobrobit, blagostanje i psihofizička sposobnost djece da se razvijaju… Razne mjere su donošene i bile su takve da su morale uticati na mentalno zdravlje ne samo djece, već svih nas. Od ograničenja kretanja, okupljanja…”, rekao je ombudsman

3340 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Država mora projektovati politike koje će u dogledno vrijeme napraviti program sanacije posljedica kovida na mentalno zdravlje djece, rekao je u Bojama jutra ombudsman Siniša Bjeković.

Da je kovid ostavio posledice na mentalno zdravlje djece pokazalo je nedavno istraživanje.

Mentalno zdravlje je, navodi Bjeković, širi pojam nego što mi razumijemo, uglavnom, kao odsustvo ili prisustvo mentalne bolesti.

“Ovdje se radi o mnogo širem konceptu u kojem je dobrobit, blagostanje i psihofizička sposobnost djece da se razvijaju… Razne mjere su donošene i bile su takve da su morale uticati na mentalno zdravlje ne samo djece, već svih nas. Od ograničenja kretanja, okupljanja…”, rekao je Bjeković.

Ističe da je bilo trenutaka kada je porodica zatvorena, škole ne rade, slobodne aktivnosti su ograničene.

“Normalno da će uticati na mentalno zdravlje. Strah je uticao na sve. Resursi tokom trajanja ograničenja nisu bili jednako distribuirani i nisu sva djeca u situaciji da se na jednak način snađu u situaciji. Potrebno je pronaći model koji će izbalansirati potrebe djece”, poručio je Bjeković.

Bonus video: