Ćalović Marković: Krivokapića interesovala funkcija, Abazović pregovarao sa Đukanovićem

Ćalović Marković o radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou

56166 pregleda 164 reakcija 137 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković, kazala je večeras da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou nije mogao imati rezultate, jer "premijera (Zdravka) Krivokapića to nije interesovalo", a da je vicepremijer (Dritan) Abazović istovremeno "pregovarao s (Milom) Đukanovićem".

"Saplitali su me na svakom koraku... Za svaku moguću stvar koju sam pokušala da uradim, obećavali su - a ništa nisu uradili", rekla je Ćalović Marković govoreći o radu Savjeta, čiji je bivši član.

"Krivokapića je interesovao Zakon o slobodi vjeroispovijesti, i nakon toga ništa više osim da ostane na funkciji... Gospodin Abazović je paralelno pregovarao s Demokratskom partijom socijalista (DPS). Nije on došao početkom ove godine bez dogovora s DPS-om, nego s jasnim pregovorima i dogovorom koji je relativizovao", rekla je Ćalović Marković u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Ona je navela da odluke u DPS-u ne donosi šef poslaničkog kluba te partije Danijel Živković, već lider stranke i šef države Milo Đukanović, i da zbog toga pojedinci "ne treba da budu bezobrazni prema javnosti".

Ćalović Marković je pojasnila da je po stupanju na funkciju u Savjetu bila vrlo optimistična, ali da je veliki dio dokumentacije potrebne za rad tog tijela bio uništen...

Ona tvrdi da se to događalo dok se dogovaralo formiranje odlazeće vlade, i da je za to vrijeme DPS bio u posjedu svih tih spisa.

"Tražila sam neke podatke, vidjela sam da je većina uništena, kao na primjer dokumentacija o Možuri... Ostali su samo neki fragmenti dokumenata koji su i ranije bili javno dostupni", rekla je Ćalović Marković.

Mislila je, kako je navela, da su prvi problem u radu Savjeta neznanje, neiskustvo i opstrukcije.

"Onda sam mislila da je problem u prioritetima. U jednom trenutku - a to je trenutak kad počinjem da izlazim javno - bilo je očigledno da postoje neki lobiji i interesi. Ako nekome nije bilo jasno da je Slobodna zona Luke Bar jedno od najvećih čvorova šverca, onda sam im ja to više puta vrlo precizno pojasnila - pričam o premijeru, potpredsjedniku Vlade, ministru finansija, direktoru Uprave carina i prihoda, direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktoru Uprave policije, svima njima... Svima sam to detaljno objasnila, to je moralo da postane prioritet", navela je Ćalović Marković.

Tvrdi da je od Uprave prihoda i carina tražila podatke o firmama koje su registrovane na određenoj adresi, ali da je dobila nepotpunu dokumentaciju.

"Oni mi daju podatke o svim firmama, a preskoče dvije firme Blaža Đukanovića", kazala je ona, dodavši da se to desilo dok je na čelu Uprave bio Aleksandar Damjanović.

"Ali nema to veze s Damjanovićem. To ima veze s operaterom koji tu radi, a kojeg je zaposlio DPS, školovao ga DPS, stan mu dao DPS, sve mu dao DPS. I on sad, naravno, radi za DPS... Ja im onda kažem da mi fali jedna, a ne dvije firme Blaža Đukanovića, i da to provjere. Onda mi oni to vrate i pošalju za tu jednu firmu Blaža Đukanovića, a drugu preskoče. Ja to kažem gospodinu Abazoviću, i saopštim da moramo da napravimo tim i da postoje određeni dokazi u bazama podataka... Ne samo da mu ja to kažem, nego i jedan od najvećih stručnjaka s ovih prostora za finansijske istrage. Osam mjeseci čekam da se formira tim, a u međuvremenu se nastavlja uništavanje dokumenata. Poslije osam mjeseci formiraju tim, i od tri predstavnika Uprave prihoda i carina, sva tri kažu da nemaju nadležnost da postupaju u tom dijelu. Predložio ih je Damjanović, a onda je došla nova direktorica (Milena Petričević), i na moje pitanje da li su oni i njen izbor, rekla je - jesu", kazala je Ćalović Marković.

Ona je navela da su upravo te stvari važne kad se govori o švercu cigareta.

"Sve dok ne bude finansijske istrage o švercu cigareta, završavaćemo a hapšenjem kamiondžija".

Bonus video: