"Akcija Rusije ne iznenađuje, znajući dugoročne planove Moskve"

"NATO se drži po strani. Stvara se velika medijska slika oko toga kako će podržati Ukrajinu, ali zasad vjerujem da će ostati tako i da se neće vojno miješati", kazao je Radić

6131 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ukrajina je, poslije početnih gubitaka u sukobu s ruskim snagama, uzvratila udarac i to je situacija koja već sada pokazuje da je riječ o sukobu velikih razmjera, kazao je u Bojama jutra vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Svako ko je posmatrao zbivanje na vojnom planu vidio je da je pitanje napada bilo da li juče ujutru ili danas ujutru, kada su ruske snage stavile posebne ratne oznake na vozila. Grafiti koji su viđeni na vozilima bili su siguran znak da se kreće u boj i da glava može da se izgubi. Rusi su bili svjesni da u vrijeme kada je lako doći do informacija i kada, recimo, imate stotinu privatnih satelita koji emituju snimke od vojnog značaja, nije moguće postići stvarno iznenađenje i onog trenutka kad su krenuli u rat sve je bilo na njima, koliko brzo mogu odraditi svoj dio posla i očigledno je da su očekivali mnogo slabiji otpor Ukrajinaca", kazao je Radić.

"Poslije prvih časova kad je izgledalo da će Ruska vojska lako proći i dostići svoje ciljeve, izgleda da je ukrajinska odbrana uzvratila udarce i na veliku žalost svih odgovornih i savjesnih ljudi iz svijeta, nažalost, ovo je sada već rat u kome sasvim sigurno ginu stotine ljudi, ne ulazeći u procjene koliko bi to konkretno moglo da bude, jer takve informacije nećemo imati od zvaničnih izvora jedne i druge strane", dodao je, kazavši da se sa ruske strane upotrebljavaju balističke rakete, iskander, krstareće rakete, dejstvo je bombarderska avijacija...

Ukrajina je, ističe Radić, od početka prepuštena sama sebi, i žrtva je političkih događaja.

"Nije dopušteno da se uđe u pregovore, da se pronađe neko rješenje koje bi spriječilo rat iako je Rusija mjesecima upućivala jasne signale da želi pregovore, da želi sporazum, da se vidi šta mogu biti interesi jedne, a šta druge strane i kasnije je bilo jasno da ruska politika ulazi u otvoreni konflikt", dodaje.

NATO se, kako je kazao, drži po strani. "Stvara se velika medijska slika oko toga kako će podržati Ukrajinu, ali zasad vjerujem da će ostati tako i da se neće vojno miješati."

Jedan od najvažnijih razloga u svakoj analizi zašto je Rusija ušla u rat je pritisak sankcija koji je izuzetno narušio rusku ekonomiju, ističe Radić.

Bivši ambasador i član foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić kazao je da se sadašnja kriza u Ukrajini pripremala posljednja tri mjeseca i da je svakim danom sve više eskalirala, a diplomatski napori su se pokazivali sve neuspješnijim. "Mene nije ovo ništa iznenadilo, imajući u vidu dugoročne planove Moskve i jednu njenu istorijsku percepciju uopšte upotrebljavanja nasilnih metoda rata u ostvarivanju svojih ciljeva. Ovo što se dešava u Ukrajini jeste nastavak jednog istorijskog lanca Moskve koje čini period Drugog svjetskog rata", kazao je on.

"Putin je jasno označio, on želi da demilitarizuje Ukrajinu, a to može postići samo ako je cijelu okupira, drugog načina nema. On smatra da je tamo nacistički režim i njega treba ukloniti, a na mjesto njega treba instalirati marionetski režim", zaključio je.

Bonus video: