Simović Zvicer: Sačekaćemo nekog novog ministra zaduženog za poslove pravosuđa

"Obzirom da nemamo kvorum za prvu tačku odložićemo raspravu dok se ne steknu uslovi. Sačekaćemo da se popuni sastav Sudskog savjeta da bi se stekli uslovi za odlučivanje", kazala je v.d. predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer

22749 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Iako je, kako Televizija Vijesti saznaje, prvobitno potvrdio prisustvo današnjoj sjednici, premijer Zdravko Krivokapić odlučio je da neće učestvovati u radu Sudskog savjeta. Time za najvažniju tačku-izbor predsjednika Upravnog suda nije bilo kvoruma jer su dva člana morala da se izuzmu.

Sudija Dragan Babović jer je i sam odlučio da se kandiduje, a sudija Vladimir Novović jer je u kumovskim odnosima sa jednim od kandidata -Ivanom Medojevićem. Sa samo pet članova situacija je bila jasna.

"Obzirom da nemamo kvorum za prvu tačku odložićemo raspravu dok se ne steknu uslovi. Sačekaćemo da se popuni sastav Sudskog savjeta da bi se stekli uslovi za odlučivanje", kazala je v.d. predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer.

Krivokapić je, nakon što je prethodno kritikovan da će, iako nije pravnik a kao koordinator Ministarstva pravde, učestvovati u izboru sudija, naveo da će ipak uvažiti preporuke GREKA i Venecijanske komisije i izuzeti se. Poručuje da su pravnici jedini relevantni da biraju sudije.

"Sačekaćemo nekog novog ministra zaduženog za poslove pravosuđa", ističe Zvicer.

U međuvremenu, Akcija za ljudska prava tvrdi da je nezakonito što je jedan od kandidata za predsjednika Upravnog suda upravo član Sudskog savjeta, sudija Dragan Babović. Sa tim je saglasna i Simović Zvicer.

"Moje mišljenje je da nikako nije trebalo da konkuriše na bilo koji oglas, a kamoli za oglas za predsjednika bilo kojeg suda pa i Upravnog suda", kazala je ona.

Povezani članci

25. Februar 2022.

Krivokapić neće učestvovati u radu Sudskog savjeta

Sudski savjet zainteresovanim medijima i nevladinim organizacijama nije mogao da omogući prisustvo sjednici jer prostorije u kojima rade članovi ali i zaposleni odavno nisu uslovne za krovnu instituciju treće grane vlasti.

"Po njih sedmoro radi u jednoj kancelariji, možete zamisliti u kakvim uslovima su radili posebno u doba kovida. To će morati da bude prepoznato u narednom periodu ako očekuju rezultate od nekog budućeg Savjeta, moraju imati adekvatne uslove za rad", istakla je v.d. predsjednica Sudskog savjeta.

Do dogovora političkih partija o tropetinskoj većini u parlamentu, i ovaj organ radiće u krnjem sastavu, a građani će duže nego inače čekati na zadovoljenje pravde pred sudovima.

Bonus video: