Za saslušanje potrebni dokazi iz CKB-a koji se danima čekaju

Izvori TV Vijesti ističu, da je Uprava CKB-a prošle subote dostavila samo šturu prijavu kojom Pavla Lakovića i Daliborku Spasojević sumnjiči da su oko 14 miliona eura navodno “skinuli” sa računa skoro 200 klijenata

14411 pregleda 20 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ni nakon sedmicu od kada je Uprava Crnogorske komercijalne banke, zbog zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju, podnijela krivičnu prijavu protiv dvoje službenika, od kojih je jedan bivši zaposleni, oni nisu saslušani.

Razlog je, objašnjavaju sagovornici Televizije Vijesti iz istrage, činjenica da CKB istražnim organima, nije dostavila neophodnu dokumentaciju, koju je, nakon podnošenja krivične prijave, bila obavezna da priloži.

Izvori TV Vijesti ističu, da je Uprava CKB-a prošle subote dostavila samo šturu prijavu kojom Pavla Lakovića i Daliborku Spasojević sumnjiči da su oko 14 miliona eura navodno “skinuli” sa računa skoro 200 klijenata.

Štur odgovor Televiziji Vijesti, u vezi sa ovim slučajem, dostavljen je i iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

"U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet i u toku je postupak izviđaja u kojem će se prikupiti sve činjenice, podaci i dokumentacija od značaja za donošenje odluke po podnijetoj krivičnoj prijavi, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka", navodi se u odgovoru SDT-a.

TV Vijesti saznaju da se u prijavi CKB-a između ostalog nalazi izjava koju je Upravi banke dala osumnjičena Spasojević.

Ona je menadžmentu, nakon što je kontrolom njene blagajne ustanovljen manjak od milion i 800 hiljada eura, ispričala kako je, navodno, radila po instrukcijama Lakovića kojem je predavala novac.

Njenu priču, banka međutim, do ovog trenutka nije potrkrijepila dokazima o izvršenim transakcijama.

Zanimljivo je i da je Laković po stručnom zvanju nižerangiran u odnosu na Spasojević, te da se ne spominje ime šefa ovog sektora Radomira Rudanovića, odgovornog za primjenu propisanih procedura, funkcionisanje sistema i njegov nadzor.

Sve dok se ne dostave dokazi o transakcijama, ne može se govoriti ni o ukupnoj sumi navodno otuđenoj sa računa klijenata CKB-a.

Sedmicu nakon objave informacija o ovom slučaju, takođe je nejasno, i svakako pitanje za istragu, kako je moguće da je banka posumnjala na krađu novca, poslije više godina, i pored redovnih kontrola koje je bila obavezna da sprovodi: internih revizija, sekjuritija, godišnjih popisa…

Pitanje bez odgovora trenutno je i kako je sve promaklo Centralnoj banci Crne Gore, čija je primarna uloga da obavlja nadzor i kontrolu komercijalnih banaka.

Umjesto da najavi i preispitivanje sopstvene odgovornosti, kao ključno u prvom reagovanju, Centralna banka međutim navodi da potencijalna zloupotreba službenog položaja dijela zaposlenih u CKB-u neće značajno uticati na stabilnost poslovanja banke, te da ne treba da utiče na povjerenje klijenata, posebno imajući u vidu da sva potencijalna šteta pada na teret CKB-a.

A je li šteta 14 miliona i ko zaista snosi odgovornost pokazaće tek tužilačka istraga.

Bonus video: