Perunović: Rast cijena goriva i u narednom periodu, neće biti poremećaja u snabdijevanju

Predlog zakona o akcizama je jedino što može pomoći da se kontroliše cijena goriva, kazao je državni sekretar za energetiku

13962 pregleda 13 komentar(a)
Perunović, Foto: TV Vijesti
Perunović, Foto: TV Vijesti

Rast cijena naftnih derivata može se očekivati i u narednom periodu, ali poremećaja u snabdijevanju neće biti, kazao je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

"Mi smo u suštini nemoćni, sprovodimo samo proceduru koja je jasno definisana. Nemamo svoju proizvodnju i osuđeni smo na cijenu sa međunarodne berze", rekao je Perunović u Bojama jutra.

Kazao je da je predlog zakona o akcizama jedino što može pomoći da se kontroliše cijena goriva i da će za 14 dana vjerovatno doći ponovnog poskupljenja ako ne bude sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o smanjenju akciza.

Perunović je podsjetio da država po zakonu može maksimalno umanjiti akcize za 20 odsto, na ograničeni rok od 90 dana.

Smatra da Vlada u situcijama poremećenih tržišta mora donositi posebne odluke kako bi zaštitila građane.

Perunović je kazao da Crna Gora troši 410.000 tona raznih naftnih derivata godišnje, kao i da četiri kompanije pokrivaju 95 odsto tržišta. Te kompanije imaju matične rafinerije i poremećaja u snabdijevanju neće biti, kazao je on.

Rekao je da će sukob u Ukrajini imati uticaj na međunarodno tržište svih energenata, ali i rekao kako ne smatra da će uticati u znatnoj mjeri.

Bonus video: