Defibrilatori postavljeni u deset gradova: Kako se koriste

Ovi aparati su u Podgorici trenutno nalaze na sedam lokacija, a najudaljeniji je u Ublima

3456 pregleda 6 komentar(a)

Dvadeset automatskih, eksternih defibrilatora postavljeno je na javnim površinama u deset gradova širom Crne Gore i namijenjeni su medicinskim laicima, kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković.

Defibrilatori, uređaji za oživljavanje u slučaju srčanog zastoja, su automatski što, kako kaže Niković, znači da on radi sam ono što bi u realnim uslovima, odnosno u bolničkim uslovima odradio ljekar.

"Nalaze se na javnim površinama i namijenjen je medicinskim laicima jer neka statistika je pokazala da 45 odsto oživljenih sa srčanim zastojom se desilo u vanbolničkim uslovima i upravo su to uradili laici. Ovo je prvi put u istoriji Crne Gore da defibrilatore imamo na javnim mjestima, postoje neki defibrilatori i u određenim ustanovama i na aerodromima međutim oni nijesu umreženi", rekao je Niković.

Ovi aparati su u Podgorici trenutno nalaze na sedam lokacija, a najudaljeniji je u Ublima.

"To smo prepoznali kao jednu turističku destinaciju gdje dosta ljudi odlazi da pješače i idu po tim planinama, onda imamo Golubovce i imamo na pet lokacija unutar Doma zdravlja. Svaki aparat posjeduje signal za praćenje, upravo iz razloga da ne bi bio otuđen",

Jedan aparat sa sistemom za praćenje košta oko 3.000 eura.

Kada je riječ o jedinicama za HMP u Plužinama i Gusinju. Niković kaže da je rizik vezati se za datum, ali da očekuju da će jedinice biti otvorene do početka maja,

Bonus video: