Perković: Crvenom krstu se obratilo nekoliko ukrajinskih porodica, smješteni su kod porodice i prijatelja

"Za sada je situacija dosta kritična i nepovoljna, ono što nama kao humanitarnim radnicima otežava djelovanje jeste nemogućnost slobodnog kretanja. I humanitarni i zdravstveni radnici su na neki način ugroženi tako da ne mogu da izvrše pravovremenu procjenu potreba ugroženog stanovništva"

2231 pregleda 4 komentar(a)

Crveni krst Crne Gore će otvoriti svoja vrata za sve one koji budu dolazili i koji su krenuli da se obraćaju našoj organizaciji, kazala je u Bojama jutra Marta Perković iz Crvenog krsta.

Ona je rekla da se ovoj organizaciji već obratilo nekoliko ukrajinskih porodica u Baru i Budvi.

"Tražili su pomoć u vidu hrane i higijene i imali su zahtjev da djecu koja su predškolskog uzrasta upišemo u vrtić. To su za sada neki osnovni zahtjevi. U pitanju su porodice koje već ovdje imaju prijatelje, rođake i poznanike tako da su oni smješteni u privatnom smještaju", objansila je Perković.

Istakla je da su od danas žiro račun Crvenog krsta i SMS broj aktivni i građani Crne Gore mogu početi sa donacijama i pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine.

"Mi smo se potrudili da maksimalno izađemo u susret i pokrenemo čitavu akciju i veliki broj građana nam se javio kako su slali SMS poruke. Koristim priliku, imajući u vidu da je akcija počela danas da će i poruke koje su poslate dan prije takođe ući u sredstva i kao donacija građanima Ukrajine".

Perković dodaje da je Crveni krst u komunikaciji sa predstavnicima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kako bi na vrijeme saznali koje su to potrebe Crvenog krsta Ukrajine i građana, odnosno stanovništva.

"Za sada je situacija dosta kritična i nepovoljna, ono što nama kao humanitarnim radnicima otežava djelovanje jeste nemogućnost slobodnog kretanja. I humanitarni i zdravstveni radnici su na neki način ugroženi tako da ne mogu da izvrše pravovremenu procjenu potreba ugroženog stanovništva. Ono na šta možemo sigurno apelovati u narednom periodu jeste da građani Crne Gore koji zaista žele da pomognu ugroženom stanovništvu Ukrajine mogu donirati osim novčanih sredstava higijenu za žene i djecu i mogu donirati setove prve pomoći", rekla je Perković.

Bonus video: