Ponorac: Putin je odlučio da ponovo napravi imperiju, pa koliko košta - da košta

"Putin je radio dvije kontradiktorne stvari - gomilao trupe, a i pozivao na dijalog"

61901 pregleda 250 reakcija 155 komentar(a)
Ponorac, Foto: TV Vijesti
Ponorac, Foto: TV Vijesti

Ambasadorka Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac kazala je da je predsjednk Rusije Vladimir Putin odlučio da ponovo napravi imperiju, "pa koliko košta da košta".

Ona je gostujući u emisiji Reflektor na TV Vijesti kazala da je prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu bila u rezidenciji u Kijevu.

"Čula sam granatiranje, umrežena sam sa ostalim ambasadorima i oni su javili da se čuju pucnji, granatiranje... Bilo je oko 4.40 časova", prisjetila je Ponorac.

Dodala je da su već 16. februara imali najavu napada, a da je 21. februara grupa ambasadora imala novu najavu za napad Rsuije na Ukrajinu.

"Putin je radio dvije kontradiktorne stvari - gomilao trupe, a i pozivao na dijalog. Mislim da je Putin odlučio da ponovo napravi imperiju, pa koliko košta da košta. I onog momenta 24. februara ujutro, nijesam bila u iluziji počinje rat. U tom momentu sam pozvala osoblje ambasade i rekla ovo više nije šala i od ovog trenutrka više ne možemo normalno da funkcionišemo", rekla je Ponorac.

Poslanik i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić upitan kako komentarišetre zvaničnu reakciju Crne Gore povodom rata u Ukrajini, odgovorio je da "imamo instituconalnu krizu i da ne znamo ko vodi spoljnu politiku".

"Imamo situaciju da se premijer i ministar vansjkih poslova jure po inostranstvu, da li će ministar usapjeti da uđe u Vladu gdje je zakazao sastanak. Ne znam ko vuče poteze, bez dovoljne transparentnosti... Mene kao predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike niko ne kontaktira...Imamo nepoznatu situaciju, osim jednog a to je da je napadnuta jedna suverena država", rekao je Lekić.

Lekić
Lekićfoto: TV Vijesti

On je osudio invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Solidarnost apsolutno prema narodu Ukrajine u ovom trenutku... Izbjeći rusofobije, stigme naroda... i to je uticalo da izaziva reakcije i stigmu jednog naroda koji nije bez određenih domašaja u mnogim sferama...", kazao je Lekić.

Profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić rekao je da se radi o jednom "autoritarno/totalitarnom režimu koji želi novu moć".

"Kada se gomila vojska i trupe uz granicu druge države, sledeće što slijedi je oružani napad, agresija, zločin protiv mira", naveo je Vučinić.

Novinar Željko Pantelić ocijenio je da do sada povučeni potezi ukazuju "da ćemo imati Siriju u Evropi".

"U ovoj priči se zna ko je agresor - režim Vladimir Putina i zna se ko se brani i ko je žrtva, a to je Ukrajina", rekao je Pantelić.

Bonus video: