Uskoro prvi javni pozivi za poljoprivrednike, povećanje premije u govedarstvu, biljnoj proizvodnji...

"Premija po uslovnom grlu prošle godine iznosila je 75 eura, a ove godine će biti 85, u ovčarstvu i kozarstvu sa devet će biti povećana na 10 eura a premije za tov će biti povećane sa 140 na 150 eura"

12365 pregleda 2 komentar(a)

Poljoprivredni proizvođači u ovoj godini mogu očekivati povećanje premije u govedarstvu, po uslovnom grlu, ovčarstvu i kozarstvu, premije za tov, kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prethodne sedmice izglasan je Agrobudžet koji ove godine iznosi 51 milion eura, od čega je 36 miliona eura obezbijeđeno iz nacionalnih sredstava dok je, kazao je Cimbaljević nekih 15 miliona eura kreditna sredstva i donacije.

Ističe da su sredstva uvećana 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a 47 odsto u odnosu na 2020.

"Mi smo prilikom kreiranja ovogodišnjeg agrobudžeta i prilikom izdvajanja predstava poslali puno dopisa jer smo imali jednu vrlo tešku prethodnu godinu gdje smo imali visok skok cijena, inputa i svih stvari koje su neophodne za adekvatnu poljoprivrednu proizvodnju i mogu da kažem da smo ove godine obezbijedili jedan razvojni Agrobudžet sa 51 milion eura i usredsredili direktno u investiciju u poljoprivredi", rekao je Cimbaljević.

Prve javne pozive poljoprivredni proizvođači mogu očekivati vrlo brzo.

"Ono što je bitno a kada su u pitanju direktna plaćanja kako u stočarskoj tako i u biljnoj proizvodnji mi smo opredijelili izdašnija sredstva. Poljoprivredni proizvođači u ovoj godini mogu očekivati veće premije u govedarstvu. Premija po uslovnom grlu prošle godine iznosila je 75 eura, a ove godine će biti 85, u ovčarstvu i kozarstvu sa devet će biti povećana na 10 eura a premije za tov će biti povećane sa 140 na 150 eura. Ono što je bitno da smo ove godine izdvojili sistem držanje krava - tele zbog specifičnosti poljoprivredne proizvodnje odnosno stočarske proizvodnje u Crnoj Gori pa će premija za tovne rase u sistemu držanje krava tele iznositi 130 eura i ona je povećana za 50 procenata".

Kada je u pitanju biljna proizvodnja premija će biti povećana sa 220 na 250 eura, i dodatnih 10 eura za mlade poljoprivredne proizvođače do 40 godina.

"Znači svi zasadi koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava kroz naš sistem biće premirani sa 250 eura po hektru".

Pažnja je, kazao je Miodrag Došljak, savjetnik u Direkciji za stočarstvo, posvećena poboljšanju genetike junica, jer je mlijeko deficitarno.

"Prva i najveća mjera to jest javni poziv koji treba da izađe već u narednim danima jeste nabavka priplodnih junica. Za taj javni poziv je opredijeljeno oko milion eura i biće podrška poljoprivrednim proizvođačima oko 70 odsto", rekao je Došljak.

Bonus video: