Raščanin: Nekoliko ukrajinskih izbjeglica podnijelo zahtjev za azil u Crnoj Gori

"Ostale porodice se više interesovale za to kako mogu da registruju boravak u Crnoj Gori i kakvu vrstu pomoći mogu da dobiju od Crne Gore", istakao je Raščanin

7632 pregleda 4 komentar(a)

Prema informacijama UNHCR-a iz kancelarija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i samoj Ukrajini, na jučerašnji dan više od 660.000 lica je napustilo Ukrajinu i potražilo utočište primarno u zemljama koje dijele granicu sa Ukrajinom, kazao je Slobodan Raščanin iz UNHCR gostujući u Bojama jutra.

Navodi da podaci pokazuju da je nešto više od 100.000 lica interno raseljeno, odnosno da su napustili svoje domove i gradove.

"Situacija u Ukrajini je jako teška i jako komplikovana i mijenja se iz časa u čas tako da je teško napraviti neke prognoze i realne procjene kako će se situacija dalje odvijati", rekao je Raščanin.

Kancelarija UNHCR zabilježila je ove nedjelje prve izbjeglice u Crnoj Gori.

"Još uvijek se radi o individuama ili o porodicama. Kontaktirali su nas ili oni ii opštinske organizacije Crvenog krsta Crne Gore. Nekoliko njih je podnijelo i zvaničan zahtjev za azil a nekoliko izrazilo namjeru da podnese zahtjev, dok su se ostale porodice više interesovale za to kako mogu da registruju boravak u Crnoj Gori i kakvu vrstu pomoći mogu da dobiju od Crne Gore", istakao je Raščanin.

Dodaje da u tim porodicama ima djece, a da su tražili da ona odmah nastave školovanje u Crnoj Gori, kako normalan tok života ne bi bio prekinut.

Bonus video: