Lipovina Božović: Inflacija oko 5,7 odsto, plate realno veće za oko 20 procenata

"Na osnovu analiza koje na mjesečnom nivou dobijamo od Tržišne inspekcije nekad se iznenadimo kad vidimo da je u nekim manjim trgovinama rast cijena osnovnih životnih namirnica možda manji nego što je to u većim trgovinskim lancima"

4084 pregleda 32 reakcija 9 komentar(a)

Inflacija je u januaru 2022. u odnosu na 2021. bila na nivou od 5,7 procenata i povećanje plata koje se desilo zahvaljujući Evropi sad uticalo je na povećanje životnog standarda građana, te su realno plate u Crnoj Gori veće za preko 20 odsto.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti kazala Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Ona je istakla da se inflacija ne mjeri i ne ocjenjuje na bazi rasta cijena jednog, dva ili tri proizvoda nego se mjeri na osnovu potrošačke korpe domaćinstva i kao takvu treba sagledati u cjelini.

"Može se primjetiti da je rast cijena prisutan svuda, u nekim prodavnicama više u nekim prodavnicama manje, a ono što je interesantno je to da se mi na osnovu analiza koje na mjesečnom nivou dobijamo od Tržišne inspekcije nekad se iznenadimo kad vidimo da je u nekim manjim trgovinama rast cijena osnovnih životnih namirnica možda manji nego što je to u većim trgovinskim lancima. Ali u principu nema pravila", kazala je Lipovina Božović.

Dodaje da su mlijeko, sir i jaja u proteklih mjesec dana poskupili za oko 2,6 odsto, i da su to nove okolnosti na tržištu.

"Vi ako imate rast inputa i hranu za životinje koja raste, ako imate cijene goriva koje rastu, koje trebaju tim proizvođačima da bi proizvode dopremili do krajnjih potrošača, do pijace i tako dalje, onda je naravno za očekivati da se to odrazi na cijene", poručila je državna sekretarka.

Bonus video: