Banićević: Dinamika i trajanje ruske invazije zavisi od više faktora, dobro da su pregovori počeli

"Imamo države u jednom nizu koje se nalaze u pograničnom dijelu Ukrajine, koje su članice NATO i kada bi se to dogodilo apsolutno bi došlo do aktiviranja člana 5 Vašingtonskog ugovora koji podrazumijeva da je napad na jednu državu članicu napad na sve", rekao je Banićević

3348 pregleda 0 komentar(a)

Važno je da su pregovori između Rusije i Ukrajine počeli i da diplomatija zauzima mjesto u ovom sukobu, kazao je Nikola Banićević, predavac Međunarodne, regionalne i nacionalne bezbijednosti.

On smatra da će Rusija tražiti dvije ključne stvari - da Ukrajina ne postane članica NAT,O odnosno da se demilitarizuje i da prizna Krim kao teritoriju Rusije.

"A sa druge strane Ukrajina traži da Ruski vojnici napuste teritoriju Ukrajine i da se poštuje nezavisnost i suverenost Ukrajine. Sukob se odvija u regionalnim okvirima. Znači sukob se odvija na prostoru Ukrajine, na prostoru jednog regiona, Evrope između dvije države".

Može se dogoditi da se sukob prelije van granice Ukrajine.

"Imamo države u jednom nizu koje se nalaze u pograničnom dijelu Ukrajine, koje su članice NATO i kada bi se to dogodilo apsolutno bi došlo do aktiviranja člana 5 Vašingtonskog ugovora koji podrazumijeva da je napad na jednu državu članicu napad na sve", rekao je Banićević. Smatra da će dinamika i trajanje sukoba zavisiti od nekoliko faktora, a prvi je strategija i sam cilj zvanične Moskve.

"Drugi jeste spremnost i opremljenost ukrajinskih vojnih snaga da izdrže da se suprotstavljaju invaziji Rusije. Treći jeste pravovremenost i količina pomoći koju će pružiti zapadni partneri Ukrajini i svakako četvrti se tiče upravo pitanja da li će i u kojoj mjeri doći do diplomatskih pregovara i kojom će se oni dinamikom odvijati", naveo je Banićević.

Bonus video: