Vlasti u Kotoru, Tivtu i Budvi ne funkcionišu, vanredni izbori mogući u maju

Vlada naredne sedmice uvodi prinudnu upravu u Tivtu. U Budvi imaju još desetak dana da se dogovore. I vladajuća koalicija u Kotoru pokušava da nađe zajednički jezik

8519 pregleda 8 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

I posljednji pokušaj održavanja sjednice lokalnog parlamenta u Tivtu propao je prošle sedmice.

Zato će Ministarstvo javne uprave najkasnije u ponedjeljak uputiti Vladi predlog da raspusti tivatski parlament i imenuje Odbor povjerenika.

"Odbor povjerenika ima funkciju Skupštine - da donosi akte iz domena Skupštine i do održavanja izbora vršiće funkciju Skupštine. Nakon raspuštanja parlamenta, narednog dana predsjednik države je u obavezi da raspiše izbore u Tivtu", kazala je Milijana Vukotić Jelušić iz Ministarstvo javne uprave.

Ni u Kotoru vlast već mjesecima ne funkcioniše. Odbornici koalicije "Za budućnost Kotora" - Slobodan Lazović i Željko Knežević već pola godine bojkotuju rad kotorske Skupštine, pa ne postoji kvorum za njeno održavanje.

Predstavnici vladajuće koalicije u Kotoru pokušali su na sastancima ove sedmice da nađu zajednički jezik i prevaziđu višemjesečnu političku krizu zbog koje je blokiran rad lokalnog parlamenta. Zasad u tome nisu uspjeli.

A zapelo je, između ostalog, kod pitanja organizacije kulturnih događaja – u prvom redu Festivala pozorišta za djecu.

"Imamo jednu vrstu suprotstavljene dvije koncepcije budućeg razvoja tog Festivala. Vjerujem da smo u jednom dijelu približili stavove. Ništa od toga nije krupno i nije nešto što bi trebalo na bilo koji način da opterećuje rad jedne lokalne samouprave", kazao je predsjednik Opštine Kotor i funkcioner Demokrata Vladimir Jokić.

Odbornik koalicije "Za budućnost Kotora" Slobodan Lazović, kazao j eda kada je kulturni centar u pitanju, da su još u novembru prošle godine usaglasili stavove da treba da se krene u reorganizaciju te ustanove.

"S obzirom da postoji 36 zaposlenih koji godišnje imaju samo za plate obaveze preko 400 hiljada eura, prosto nema logike da imamo tako glomaznu ustanovu unutar Opštine, a da nam dvije manifestacije kulturne organizuje nevladino udruženje i privatno preduzeće. To je bila kap koja je prelila čašu svih nesporazuma koje imamo u ovoj koaliciji", rekao je Lazović.

A vremena nema još puno.

"Kao Ministarstvo smo dali SO Kotor rok da održi sjednicu do 18. marta budući da je, prema trenutno raspoloživim informacijama, posljednja sjednica održana 18. avgusta 2021. godine", kazala je Vukotić Jelušić.

Zato će odbornici vladajuće većine nastaviti razgovore i iduće sedmice, ali s različitom dozom optimizma.

"Želim da vjerujem da do sporazuma i do nekog konkretnog rješenja može doći. Međutim, iz svega pokazanog nisam baš preveliki optimista", kazao je Lazović.

Jokić je rekao da očekuje da će naredne sedmice imati održano zasijedanje Skupštine Opštine i da će moći da nastave dalje.

Vlada je i odbornicima Skupštine Opštine Budva dala rok od deset dana da održe sjednicu. Ako to ne učine, i metropola crnogorskog turizma ljetnju sezonu dočekaće pripremajući još jedne izbore. Taj scenario je blizu pošto Demokrate istrajavaju u stavu da predsjednik Opštine Marko Carević iz DF-a podnese ostavku na tu funkciju, a on to neće da učini.

"Mi smo istjerani iz vlasti. Nažalost, sve je izglednije uvođenje prinudne uprave i samim tim i izbori koji će ići vjerovatno sa Podgorico", rekao je predsjednik SO Budva i funkcioner Demokrata Krsto Radović.

Ipak, Radović ističe da će se saga vjerovatno nastaviti i poslije ponovnih izbora jer niko neće osvojiti apsolutnu vlast.

"Opet poslije izbora se mora sjesti, a bojim se da će sve te stvari opet otežavati dešavanja", naveo je Radović.

Ako ne dođe do dogovora, vanredni izbori u Kotoru i Budvi bi se održali u maju, sa Tivtom i još 12 opština.

Bonus video: