Uljarević: Kakvu god odluku SNP donese vlada će se formirati, važno da ona ima evropski, prozapadni karakter

"Postoji jedna druga stvar, koliko god da je SNP bio poželjan konstituent te manjinske vlade u trenutku kada je izglasano nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića, sada se stvari prilično komplikuju zato što je situacija u Ukrajini dramatično promijenila stvari i pozicionirala određene igrače na neke pozicije koje možda nisu najpovoljnije"

11459 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)

Očigledno je da Socijalistička narodna partija (SNP) ima problem da donese odluku u ulasku u manjinsku vladu, jer se rokovi konstantno mijenjaju, odnosno postoji diskrepanca između onog što je sad već proklamovana želja čelnika te partije, odnosno najužeg rukovodstva i onoga što žele njihovi organi i članstvo.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

"Postoji jedna druga stvar, koliko god da je SNP bio poželjan konstituent te manjinske vlade u trenutku kada je izglasano nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića, sada se stvari prilično komplikuju zato što je situacija u Ukrajini dramatično promijenila stvari i pozicionirala određene igrače na neke pozicije koje možda nisu najpovoljnije. Kakvu god odluku SNP da donese ta vlada će se formirati, ali bi presudno bilo važno da ona ima nesumnjiv evropski prozapadni karakter", smatra Uljarević.

Navodi da je legitimno pravo svake političke strukture da pokuša da najbolje moguće objasni svoju poziciju, i da je poslanik Demokratskog fronta Milo Božović dijelom u pravu.

"SNP je izašao na poslaničkoj listi čiji je ključni konstituent bio DF i tačno je da su svi oni negdje kao jedno od prožimajućih tačaka kroz ono što su zastupali tokom te predizborne kampanje, i imali borbu protiv DPS-a kao dotadašnjeg nosioca svih poluga moći. Međutim ono što je u ovom trenutku jako klizav teren je pozivanje na izbornu volju".

Uljarević je mišljenja da su sve tri koalicije "debelo iznevjerile ono što su obećavale".

"Mi smo na to u kontinuitetu upozoravali i sada svako gleda prosto da zauzme ono što mu se čini politički profitabilnije. DF ne može da uđe u tu vladu i očekivano je da on nju napada iz različitih uglova i da osporava sve one koji su u njoj, ali mislim da bi bilo bolje držati se podalje od onoga što je izborna volja jer čini mi se da je izraženo nezadovoljstvo i razočarenje građana toliko jako čak i u odnosu prema onoj vladi koju je ista ova većina birala", zaključila je Uljarević.

Bonus video: