Žene očekuju od institucija da rade svoj posao, da se vjeruje u ono što prijavljuju

"Čini mi se da nismo dovoljno edukovani i senzibilisani da osjetimo tuđu patnju I da ne slušamo dovoljno dobro žene koje nam se požale u svim institucijama. To se mora dešavati i u zdravstvenim ustanovama, u centrima za socijalni rad, sudovima, tužilaštvu, policiji...", kazala je Vuković

3493 pregleda 1 komentar(a)

Obaveza države je da zaštiti pravo na život. Najviše zabrinjava što su svi slučajevi nasilja u kom su tri mlade žene izgubile živote bili prijavljeni nadležnim institucijama kazala je Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

"Nasilju su prisustvovala i maloljetna djeca, čak osmoro maloljetne djece bilo je izloženo kontinuiranom svjedočenju nasilju nad njihovim majkama i svima nama koji smo pratili medije jasno je da ne samo da životi ovih žena nisu zavrijedili dovoljno pažnje od nadležnih, već ni životi ove maloljetnje djece i njihova sudbina", kazala je Raičević gostujući u Bojama jutra.

Ističe da žene od institucija u Crnoj Gori "očekuju da rade svoj posao, da se vjeruje u ono što žena prijavljuje, da se procijeni rizik po nju".

"Ako neko tvrdi da se plaši za svoj život to mora da bude alarm institucijama da stave u pogon sve svoje mehanizme da tu žrtvu zaštite".

Psihološkinja i sudska vještakinja Nataša Vuković kazala je da su žene i dalje nezaštićene jer institucije još uvijek dovoljno ne funkcionišu i ne sankcioniše se neadekvatno nefunkcionisanje ljudi koji rade rade u određenim institucijama.

"Čini mi se da nismo dovoljno edukovani i senzibilisani da osjetimo tuđu patnju I da ne slušamo dovoljno dobro žene koje nam se požale u svim institucijama. To se mora dešavati i u zdravstvenim ustanovama, u centrima za socijalni rad, sudovima, tužilaštvu, policiji i ono što je najvažnije moramo se oslanjati jedni na druge, moramo davati jedni drugima odgovarajuće, adekvatne i prave podatke i moramo sarađivati", kazala je Vuković.

Ističe da žene često nemaju podršku primarne porodice.

"Moj zadatak je da ohrabrim žrtvu, da joj pomognem da dođe do svojih prava i naravno da je zaštitim na najbolji mogući način, jer žene vrlo često nemaju podršku svoje primarne porodice".

Bonus video: