Krnić: Rast cijena goriva najviše će se odraziti na građane i mala preduzeća

"U suštini kada raste cijena, raste cijena transporta i to sve utiče na cijenu gotovih proizvoda", rekao je Krnić

8149 pregleda 4 komentar(a)

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović je najavio da cijene goriva mogu biti duple u odnosu na sad, stoga je teško da možemo očekivati bilo kakvu stabilnost, možemo očekivati samo dalji rast, rekao je u Bojama juta Mirza Krnić iz organizacije KOD.

Smatra da će se rast cijena goriva najviše odraziti na građane i male privrednike.

"U suštini kada raste cijena, raste cijena transporta i to sve utiče na cijenu gotovih proizvoda. Onda oni moraju da se odriču dijela profita, prosto taj rast goriva jede profit. Kada bi povećali cijene ne bi bili konkurentni i to bi dovelo do gašenja njihovih biznisa", objasnio je Krnić.

Dodaje da cijena transporta proizvoda utiče na rast svih drugih proizvoda.

"To dalje se multiplikativno djeluje na cijelu privredu, jeste da je naša inflacija do sad bila uvozna, ali može se desiti da bude i domaća".

Zbog rata u Ukrajini, navodi da je za očekivati dalji rast cijena.

"Nafta je klasična berzanska roba i cijena se formira na osnovu ponude i tražnje i ne postoji neko na globalnom nivou ko kontroliše te cijene. Može se reći da OPEK ima uticaj na te cijene. To je organizacija zemalja izvoznica, ima 13 zemalja i oni drže oko 40 odsto svjetskog tržišta koje funkcionišu kao kartel i recimo ako žele da se bore protiv svoje konkurencije mogu da povećaju ponudu i samim tim će cijene padati i tako će uticati na svoju konkurenciju", rekao je Krnić.

Kako je kazao, samom kupovinom i nagomilavanjem proizvoda može doći do nestašice, a, kako smatra, situacija u ovom trenutku toliko alarmantna.

"Građani treba odgovornije da se ponašaju da ti proizvodi ne bi propadali zbog isteka roka, a da neko nije mogao da dođe do njih", poručio je Krnić.

Bonus video: