Crna Gora nespremno dočekala još jednu krizu: Nakon korone, rat u Ukrajini

Crna Gora najveći dio osnovnih životnih namirnica uvozi, i to ulje, brašno, šećer, mlijeko, so, tjestenine, dječju hranu, pelene i sredstva za higijenu

18691 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je Nacrt zakona o ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica koji se još sjutra nalazi na javnoj raspravi nakon čega se očekuje da Vlada usvoji Predlog zakona i uputi ga Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Vlade država regiona, tokom korona krize, ograničavale su cijene i do četrdesetak osnovnih životnih namirnica. Koje bi cijene Crna Gora mogla da ograniči, odrediće se podzakonskim aktom, nakon što zakon bude usvojen.

"Mi na osnovu podataka koje dobijamo od Uprave za inspekcijske poslove raspolažemo informacijama o cijenama i maržama za 21 osnovni prehrambeni proizvod", saopštila je Jasna Vujović iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Crna Gora najveći dio osnovnih životnih namirnica uvozi, i to ulje, brašno, šećer, mlijeko, so, tjestenine, dječju hranu, pelene i sredstva za higijenu.

"Ta odluka se može odnositi i na proizvode koji dolaze iz uvoza. Vlada će prilikom određivanja maksimalnih maloprodajnih cijena voditi računa o nabavnoj cijeni i o maloprodajnim maržama kako sami trgovci ne bi bili u gubitku.", rekla je Vujović.

Različiti su modeli ograničenja cijena a Crna Gora se odlučila za model koji je manje podložan zloupotrebama.

"Opšta cijena koja će se primjenjivati na nivou države. Dakle, to će biti maksimalna maloprodajna cijena koja je određena za sve markete u Crnoj Gori", istakla je Vujović.

Crna Gora najviše robe uvozi iz Srbije. Zato je kao crveni alarm došla sinoćnja izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će zabraniti izvoz brašna, pšenice i ulja iz Srbije ali je danas poručio da region a samim tim ni Crna Gora ne moraju da brinu.

"Moramo da mjerimo svakoga dana da jednog sekunda ne bismo brinuli imamo li za potrebe domaćeg stanovništva. Naravno, kad kažem domaćeg mislim na celu Srbiju ali i na okruženje, jer da imamo mi a nemaju ljudi u Skoplju, Podgorici, Bjeljini, to nikakvog smisla nema složićete se.", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić

A s obzirom na to da Crna Gora nema robne rezerve, Ministarstvo priprema Plan interventnih nabavki za ovu godinu.

Bonus video: