Međedović: Ne obavi se 30 do 40 odsto pregleda zbog nejavljanja pacijenata na zakazane preglede

"Da smo za nekoliko vikenda pozvali više od sedam hiljada pacijenata koji su imali zakazani pregled ili dijagnostičku proceduru, a da nismo uspjeli da dobijemo, pa više od dvije hiljade pacijenata.Trećina pacijenata ne dođe, a to su sve termini na koje bi mogli doći pacijenti", kazao je direktor poliklinike KCCG

10018 pregleda 22 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prvi slobodni termini za specijalistički pregled kod oftalmologa u Kliničkom centru su u junu. Ultrazvuk srca takođe se može obaviti tek kroz četiri mjeseca, dok je za pregled neurologa prvi slobodan termin tek u julu. Zdravstveni sistem poljuljan pandemijom polako se vraća u normalne tokove, ali liste čekanja u brojnim ambulantama i dalje su duge. Ni nova elektronska platforma za zakazivanje nije dala značajnije rezultate.

"Nažalost, u situaciji smo da konstatujemo da za brojne preglede i dijagnostičke procedure, pa sigurno, i na dnevnom i na nedjeljnom i na mjesečnom nivou, se ne obavi 30 do 40 odsto pregleda. Zbog čega - zbog nejavljanja pacijenata koji su na adekvatne preglede zakazani", rekao je direktor poliklinike KCCG Rifat Međedović.

Potvrdu da će doći na zakazani pregled, zaposleni odnedavno pokušavaju da dobiju i direktnim pozivanjem pacijenata. Međutim, problem se ne rješava jer se gotovo četvrtina pacijenata ili ne javlja na telefon, ili su ostavili pogrešan broj.

"Da smo za nekoliko vikenda pozvali više od sedam hiljada pacijenata koji su imali zakazani pregled ili dijagnostičku proceduru, a da nismo uspjeli da dobijemo, pa više od dvije hiljade pacijenata.Trećina pacijenata ne dođe, a to su sve termini na koje bi mogli doći pacijenti", dodao je Međedović.

Pacijenti koje smo zatekli pred ambulantama Kliničkog centra nisu bili raspoloženi da nam pred kamerom kažu koliko su dugo čekali na termin. U neformalnom razgovoru saznali smo da je u pitanju petnaest dana do dva mjeseca.

"Ako smo mi za neke određene specijalnosti, pod znacima navoda, otvorili termine za zakazivanje za naredna tri ili šest mjeseci i oni se, zbog velike gužve, popune za kratak vremenski period, krajem prethodnog mjeseca ili oko prvog u mjesecu, otvaraju se termini u dopunskim ambulantama, gdje opet svakog prvog u mjesecu dajemo određeni broj termina za naše pacijente", kazao je on.

Direktor Poliklinike apeluje na pacijenate da pregled, ako iz nekog razloga ne dolaze, otkažu pozivom na broj 020 420 495 ili mejl zakazivanje.amb@kccg.me, kako bi se termin oslobodio za druge.

Bonus video: