Ministarstvo kreiralo hodogram: Šta je sve neophodno prije samog početka izgradnje objekta

"Ukoliko nema direktnih smjernica za sprovđenje plana onda se svakako ne može graditi na tom objektu već se mora čekati donošenje nekog plana", rekao je Gorašević

2250 pregleda 1 komentar(a)

Na osnovu usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je pipremilo hodogram šta je sve potrebno i kako započeti, izgraditi objekat i staviti ga u upotrebu, kazao je Goran Gorašević iz ovog Vladinog resora.

Hodogram je dostupan i sajtu Ministarstva i kroz 12 tačaka definisano je šta je sve neophodno prije samog početka izgradnje objekta.

"Visina naknade vezano za urbanističko-tehničke uslove (UTU) jeste negdje oko 50 eura što je takođe uređeno Uredbom o visini naknade za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova. Ukoliko nema direktnih smjernica za sprovđenje plana onda se svakako ne može graditi na tom objektu već se mora čekati donošenje nekog plana", rekao je Gorašević.

Navodi da u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekata izdavanje UTU traje oko 20 dana od dana podnošenja zahtjeva, a nakon dobijanja potvrdnog odgovora dalje se sprovode procedure izrade idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, revizija glavnog pojekta... kako bi objekat kasnije dobio i upotrebnu dozvolu.

"Nakon sve te pribavljene dokumentacije i izrade glavnog projekta investitor je dužan da u roku od 15 dana podnese prijavu gradnje inspekcijskom organu. Onda će inspekcijski organ da vidi da li je sve urađeno skladu sa UTU, da li su ispunjeni indeksi zauzetosti odnosno indeksi izgrađenosti, da li je sve urađeno onako kako je definisano planskim dokumentima i u roku od nekih 15 dana dužan je da investitoru dostavi zapisnik i izvještaj da je uspješno obavljena procedura. Nakon toga investitor postavlja tablu koja obavještava javnost da će na tom mjestu da se gradi objekat", rekao je Gorašević.

Bonus video: