"Ugrožena bezbjednost": Protest stanara zbog planirane saobraćajnice u Bloku VI

Građani zabrinuti jer je, kako su kazali, DUP-om predviđena izgradnja stambene zgrade. Iz lokalne samouprave uvjeravaju da, dok je Glavni grad upisan na tom zemljištu, neće graditi stambeni objekat

12230 pregleda 9 komentar(a)
Žugić, Foto: TV Vijesti
Žugić, Foto: TV Vijesti

Stanari u ulici Đoka Miraševića, u podgoričkom naselju Blok VI, proteklog vikenda protestovali su zbog planirane gradnje saobraćajnice tik uz njihovu zgradu, koja bi vodila do novoizgrađenog vrtića.

Jedan od građana koji su ukazali na taj problem, Nebojša Žugić, kazao je za Boje jutra da trenutno vide tri problema u postojećem rješenju.

"Ako bi se pristupilo izgradnji pristupne saobraćajnice, prvi i osnovni problem je što se ugrožava bezbjednost korisnika ovog prostora, tu prije svega mislim na našu djecu. Drugi problem je prosto izgradnja, odnosno DUP-om je predviđena izgradnja stambene zgrade i kad te dvije stvari uzmemo u obzir možemo da konstatujemo da bi se trajno i nepovratno narušio saobraćaj u ulici Đoka Miraševića, koji je ionako već ili prijeti da bude u haotičnom stanju. I treća stvar, ne i najmanje bitna jeste što bi izgradnja saobraćajnice potpuno uklonila drvorede stare više decenija kojima bi se ugrozila životna sredina, a ono što bismo dobili bili bi štetni gasovi, buka i tako dalje", rekao je Žugić.

Kazao je da je prva inicijativa, odnosno dopis, upućen ministarstvu prije nekih desetak dana. "Obratili smo se njima sa molbom da se stopira trenutna izgradnja saobraćajnice koja je izgleda i stopirana dok se ne pronađe neko alternativno rješenje i za taj drugi dio obratili smo se Glavnom gradu", rekao je Žugić.

Miljan Barović iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada kazao je da zemljište jeste u svojini Glavnog grada, ali pod teretom restitucije po listama nepokretnosti koji važe za taj prostor.

"Ono što smo mi obećali građanima na sastanku i koje je naše čvrsto obećanje prema njima jeste da se tu, dok je Glavni grad upisan na tom zemljištu, neće graditi stambeni objekat. "Takođe smo se dogovorili da pokrenemo potrebnu proceduru u smislu preispitivanja tih planskih rješenja prema nadležnm Ministarstvu ekologije, procesnog planiranja i urbanizma", rekao je on.

Barović je kazao da su svjesni sa kakvim se problemima susreću građani sa tog prostora. "Gotovo svakodnevna su njihova obraćanja prema Glavnom gradu po ovom pitanju, tako da jesmo spremni u tom smislu da izvršimo komunikaciju nadležnim ministarstvom", naveo je.

Kazao je i da su negdje i kao lokalna samouprava više puta iskazali stav da bi izrada planske dokumentacije trebalo da se vrati u lokalnu samoupravu upravo iz ovakvih razloga, da bi mogli promptno da reagujemu u ovakvim situacijama.

"Nažalost zakonska rješenja su takva da nam to u ovom trenutku ne omogućavaju, ali mi ćemo svakako biti tu na usluzi građanima i daćemo im podršku i u stručnom smislu", zaključio je Barović.

Bonus video: