Bulajić ne da loptu

Partije, svaka iz svoje vizure – brane stavove da se zakaže, odnosno ne zakaže sjednica parlamenta

Okupljeni na Odboru za politički sistem, ni ovog puta nijesu našli kompromis. Iz opozicije i koalicije "Crno na bijelo" traže hitno zakazivanje sjednice Skupštine

3826 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Standard građana, rast cijena hrane i goriva... ali i - čuvanje Ustava, zakona, izborne volje... partije, svaka iz svoje vizure – brane svoje stavove da se zakaže odnosno ne zakaže sjednica parlamenta.

Okupljeni na Odboru za politički sistem, ni ovog puta nijesu našli kompromis. Iz opozicije i koalicije "Crno na bijelo" traže hitno zakazivanje sjednice Skupštine

"Treba da se odblokira hitno rad parlamenta Crne Gore, da konačno stavimo na dnevni red ona pitanja koja su u interesu građana Crne Gore", kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

I poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Boris Mugoša traži da se ne blokira rad zakonodovanog doma.

"Dok sve druge zemlje regiona treći, četvrti put koriguju cijene goriva, životnih namirnica, mi imamo Crnu Goru koja ima blokiran rad parlamenta", naveo je on.

Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević kazao je da se ugrožava dobrobit običnih ljudi.

"I mislim da je prioritet da se što prije uhvatimo u koštac sa realnim životom".

Poslanik DPS-a Dragutin Papović ocijenio je da "prisustvujemo ustvari državnom udaru".

"Ili ustavnom puču od strane DF-a i njihovog predsjedavajućeg Skupštini, jer zahvaljujući njihovoj samovolji mi imamo suspendovan parlament. Ovo je krivično djelo, ovdje treba tužilaštvo da reaguje", rekao je Papović.

Sa druge strane, Demokratski front i Demokrate tvrde da v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić ne blokira tu instituciju, već se pričom o akcizama i skoku cijena želi na silu sazvati Skupština, na kojoj bi se uspostavila nova parlamentarna većina i DPS, bez izbora, vratio na valst.

"Da li postoji kandidat za predsjednika Skupštine? Da li ima 41 potpis za to ko će biti predsjednik Skupštine. Ne. U tome je očigledno problem. Mi još ne znamo ko je parlamentarna većina. Odbacujem da je Strahinja Bulajić zloupotrijebio položaj, zloupotreba će biti drastična ako bilo ko mimo njega sazove sjednicu Skupštine", rekao je poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

"Poslanici opozicije i još neki su propustili da smijene potpredsjednike iz reda parlamentarne većine, propustili su da zakažu vanredno zasjedanje u februaru, kad su vd. predsjednika i potpredsjednicima vezane ruke, propustili su i da izaberu potpredsjednika iz opozicije, napravili su tri propusta i sad očekuju da neko vrši puč", rekao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da je legitimno da neki ljudi promijene mišljenja, "ali kad se takav signal dobije ide se na izbore, ne varaju se građani".

I dok DF i Demokrate ponavljaju da će Bulajić zakazati sjednicu kada se dogovori parlamentarna većina, ili kad se dogovore vanredni izbori, on sa konferencije iz parlamenta, o EU integracijama, poručuje da svi imaju odgovornost za to da nova vlada stiša političke tenzije ali ako se formira manjinska Vlada...

"Plašim se da bi bila faktor novih podjela ali i sukobljavanja svih političkih i društvenih aktera", rekao je Bulajić.