Kapor: Vlada nema mogućnost da smanji akcize i PDV ako joj Skupština to ne dozvoli

"Nažalost, tamo postoji blokada i vještački izazvan spor oko toga ko može da zakaže sjednicu. To su neke njihove političke stvari zbog kojih ispaštaju građani. Demokratski front i Demokrate pokušavaju da štite sebe jer se boje da ako se zakaže Skupština bilo ko može da djeluje amandmanski i na dnevni red stavi izbor predsjednika Skupštine iz nove većine"

13348 pregleda 30 reakcija 17 komentar(a)

Vlada nema nikakvu mogućnost da smanjuje akcize i PDV ako joj Skupština ne da to ovlašćenje, kazao je u Bojama jutra novinar ND Vijesti Goran Kapor.

On je objasnio da Vlada uredbe donosi na osnovu zakona, i da ne postoji način da uredbu ili podzakonski akt donese ne pozivajući se na neki zakon.

"U sadašnjem pravnom sistemu Crne Gore ne postoji zakon koji omogućava Vladi da smanjuje dažbine na takav način. Te vrste zakone, i o akcizama i onaj koji bi smanjio PDV, mora da usvoji Skupština prije toga, to je jedini način", rekao je Kapor.

Smatra da u Skupštini postoji vještački izazvan spor.

"Nažalost, tamo postoji blokada i vještački izazvan spor oko toga ko može da zakaže sjednicu. To su neke njihove političke stvari zbog kojih ispaštaju građani. Demokratski front i Demokrate pokušavaju da štite sebe jer se boje da ako se zakaže Skupština bilo ko može da djeluje amandmanski i na dnevni red stavi izbor predsjednika Skupštine iz nove većine. Onda blokada parlamenta gubi smisao", objasnio je.

Navodi da je moguće da rast cijena goriva nastavi, ali ne u ovolikim skokovima.

Skoro sve države u regionu su ograničile, ili su u procesu ograničavanja cijena goriva.

"Hrvatska je već drugi put to uradila. Srbija je usvojila urebu, u BiH se čeka da i drugi dom usvoji odluku. U Albaniji su liberalizovane cijene goriva i oni nemaju taj period usklađivanja svake dvije sedmice, već trgovci mogu dnevno da mijenjaju cijene kako god žele. Zbog toga je proteklih dana tamo dizel bio 2,40 pa su građani Albanije dolazili kod nas da kupuju gorivo".

Bonus video: