Đukić: Ulazimo u priču Rusi braća ili zlikovci, ranije smo se određivali pa nismo dobro prošli

"Možda smo trebali da naučimo lekciju, ali nismo. Ne pristupamo situaciji analitički i strateški. Ne kažem da ne treba da se uvedu sankcije, ne kažem ni da treba. EU koju treba da pratimo je pripremila smjernice za svoje članice, koji mi benefit kao kandidat za članstvo možemo da imamo"

7796 pregleda 37 reakcija 27 komentar(a)

Ulazimo u priču "Rusi naša braća" ili "Rusi najveći zlikovci" i po tome treba da se odredimo. Tako smo se određivali ranije, pa smo loše prošli zbog toga, rekao je u Bojama jutra Stefan Đukić, aktivista i kolumnista.

Navodi da sankcije Rusiji nisu šala i da se u EU mnogo razgovaralo o njima.

"O isključivanju ruskih banaka iz SVIFT-a, pa su ostavljene dvije da bi mogao da se plaća ruski gas i da se vrše druge transakcije. Imamo primjer Turske koja nije zatvorila letove kako bi mogao da funkcioniše komercijalni vid saobraćaja", naveo je Đukić.

Ističe da se mora postaviti pitanje šta ako donesemo novi set sankcija, šta to znači, kakve će biti recipročne mjere, kakav će biti udar na ekonomiju...

"Prije smo imali cijeli set sankcija zbog ranije krize u Ukrajini, pa kada je Rusija zabranila uvoz Plantažama bilo je kako je sad došlo do toga. Možda smo trebali da naučimo lekciju, ali nismo. Ne pristupamo situaciji analitički i strateški. Ne kažem da ne treba da se uvedu sankcije, ne kažem ni da treba. EU koju treba da pratimo je pripremila smjernice za svoje članice, koji mi benefit kao kandidat za članstvo možemo da imamo".

Dodao je da za razliku od Hrvatske i Turske Rusija nije obnovila letove za Crnu Goru prošle godine, što je bio udar na turizam.

"Mnogi su govorili da je to zbog prilično agresivnih nastupa ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i tih setova sankcija. Moramo da razmislimo o ekonomiji i donesemo odluke i najvažnije, treba da informisemo građane. Vladina Komisija donijela odluke, Vlada kao neće da izglasa... Kao društvo kaskamo u mjestu zbog načina na koji se komuniciraju važne odluke", rekao je Đukić.

Bonus video: