Dnevno jedemo skoro 12 grama soli, a preporuka je pet

Smatra se da se 75 odsto količine soli unese a da toga nismo svjesni, kroz hljeb i pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, sireve, grickalice, konzerviranu hranu...

2622 pregleda 3 komentar(a)

Prema istraživanjima koja su rađena u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pokazalo se da prosječno dnevno jedemo skoro 12 grama soli. Žene oko 10 grama, a muškarci oko 14 grama, tako da je to više nego duplo više, kazala je u Bojama jutra dr Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdraljve povodom Svjetske nedelje posvećene prevelikom unosu soli.

"Natrijum je esencijalni nutrijent, znači treba nam da bismo održali ravnotežu tjelesnih tečnosti da bi funkcionisali impulsi odnosno ta komunikacija između ćelije. Međutim ono što se prirodno nalazi u hrani neprerađeno je dovoljno da unesemo u toku dana bez ovog dodatka koji unosimo ostalom hranom", objasnila je Đorđević.

Preveliki unos soli, kaže Đorđević, dokazano povećava krvni pritisak i utiče na bolesti srca, krvnih sudova, na veću učestalost srčanog i moždanog udara.

"Povezana je sa gojaznošću, sa šećernom bolešću, sa osteoporozom tako da je dosta hroničnih bolesti povezano sa tim prevelikim unosom soli... Preporuke kažu da dnevno možemo konzumirati pet grama soli. To je jedna kafena kašičica u toku dana. Međutim problem je što manji dio soli mi unesemo to je taj dio što posolimo hranu".

Smatra se da se 75 odsto količine soli unese a da toga nismo svjesni, kroz hljeb i pekarske proizvode, suhomesnate proizvode, sireve, grickalice, konzerviranu hranu...

"Suština i ove nedjelje ali i aktivnosti koje planiramo da radimo u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom jeste da se smanji taj dio soli na koji potrošač ne može da utiče i zato nam je jako važna ta saradnja sa proizvođačima hrane prije svega zbog toga što tehnološki u određene namirnica mora da se dodaje so, i postoje načini na koji način taj dio može da se smanji, a da na potrošača ne utiče taj ukus odnosno da mu ne promjeni ukus u smislu da ne jede neslano", rekla je Đorđević.

Bonus video: