Ivanović: Bankarski sektor stabilan, situacija nije značajnije promijenjena

"Banke u kontinuitetu i kompletan bankarski sektor zaključno sa našim regulatorom CBCG rade na balansiranju tog rizika, na procjeni rizika"

2402 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Situacija u bankarskom sektoru je stabilna. Likvidnost je na stabilnom nivou, tražnja bez nekih prevelikih oscilacija, kamatne stope bez prevelikih oscilacija tako da iz ugla svih dešavanja u posljednjih mjesec dana nije značajnije promijenjena, kazao je bankar Nikola Ivanović gostujući u Bojama jutra.

Kada je riječ o naplati rizičnih i teško naplativih kredita, Ivanović navodi da rizik uvijek postoji.

"U bankarskom sektoru i u svakom mogućem potezu i u privatnom i u poslovnom životu rizik uvijek postoji. Suština je da se taj rizik svede na neki prihvatljiv nivo. Banke u kontinuitetu i kompletan bankarski sektor zaključno sa našim regulatorom Centralnom bankom Crne Gore rade na balansiranju tog rizika, na procjeni rizika u samom pocesu odobravanja nekog kredita rade se razna stres scenarija koja upravo za suštinu i poentu imaju da negdje preduprijede ovakve scenarije i moguće oscilacije na tržištu. Konkretno da li to može da prouzrokuje neke značajnije probleme na crnogorskom bankarskom tržištu, mislim da ne jer i u prethodnom periodu je negdje bankarski sektor pokazao da odolijeva svim izazovima vremena", smatra Ivanović.

Mišljenja je da od strane banaka neće doći smanjivanja kreditiranja za kupovinu stambenih prostora, jer je veći izazov na privredi.

"Trenutno smo u situaciji kada i cijene inputa u svim mogućim sferama osciliraju praktično na dnevnom nivou, tako da neka biznis ideja ima nekoliko faza do same realizacije. Tako da mislim da je veći izazov na privredi a banke uvijek za dobre projekte, za dobre ideje i za dobro zaokružene priče imaju rješenje".

"Što se tiče ekonomskih potresa u svijetu i njihovog uticaja na bankarski sektor mogu da kažem da teško bilo što može da ima uticaja na jedan sektor a da nema na drugi sektor, sve je to negdje uvezano. Od toga kako reaguje na sve to privreda, to se kasnije preliva sigurno u nekoj mjeri i na bankarski sektor ali ponavljam, sve to je nešto što rade banke, generalno finansijske institucije i nije im neka nepoznanica", objašnjava.

Bonus video: