Žarković: Stanje u oblasti zaštite na radu zabrinjavajuće, inspekcijski organi su slabi

"Zakonom je jasno efinisano da su inspektori rada oni koji igraju ključnu ulogu kada je kreiranje kulture rada i obezbjeđivanje dostojanstvenih uslova rada na svim radnim mjestima", kazala je Đina Janković

3705 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

U Crnoj Gori stanje u oblasti zaštite na radu je zabrinjavajuće, trebalo je da nadležni to odavno prepoznaju i da se pripremi set mjera kako bi se stanje promijenilo i krenuli bolji trendovi.

To je ocijenio ovlašćeni sudski vještak i procjenitelj, predsjednik nezaivisnog Udruženja sudskih vještaka Crne Gore Dragan Žarković.

Žarković je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti istakao da je utvrđivanje nepravilnosti težak posao, jer je kako kaže, odraditi stručno vještačenje kada tužilaštvo sa svoje strane insistira da se to uradi što brže kompleksan posao.

Dodao je i da je uvijek potrebno sistematično prići problemu i izučiti sve detalje "jer u najvećem broju slučajeva nikad nije odgovoran samo jedan subjekat".

"Ključne nepravilnosti su nepoštovanje zakonskih propisa. Mi u principu imamo relativno dobru zakonsku regulativu i taj pravni okvir je definisao nadležnosti svih subjekata koji učestvuju počev od projektanata, izvođača stručnog nadzora, investitora, nadležnih državnih i opštinskih službi, inspekcija, građevinskih inspekcija zaštite na radu koji su u ovom slučaju involvirani u ovakve probleme. Ili zataji nekoliko njih ili svi", kazao je Žarković.

Ističe da država mora imati veću kontrolnu i nadzornu funkciju nego što je danas ima, "dakle inspekcijski organi su slabi".

"Kadrovi koji rade u tim inspekcijskim organima, čast nekim izuzecima koje znam nisu dovoljno osposobljeni, nisu kompetentni, nemaju dovoljan nivo kompetencija i znanja i vjerovatno nemaju dovoljan nivo ni motiva ni naloga da izvršavaju sve svoje nadležnosti koje pišu u opisu posla", smatra Žarković.

Povodom stradanja dva radnika u podgoričkom naselju Gornja Gorica, nakon što ih je u kanalu pored bulevara u izgradnji zatrpala zemlja koje se obrušila, Žarković smatra da su u tom slučaju "svi zatajili".

"Očigledno je da je to jedno rizično gradilište. Imate rov dubine od 6 do 8 metara, pored prolazi saobraćaj, vibracije od teških vozila...", istakao je on.

Dodaje i da su za izgubljene živote odgovorni svi.

"Odgovoran je projektant koji ne apostrofira kritično radno mjesto, odgovoran je revident koji je propustio takav projekat eventualno. Odgovoran je izvođač koji nije procijenio rizik za svoje zaposlene i nije preduzeo mjere da ih na adekvatan način zaštiti. Odgovaran je i nadzor koji ima obavezu da zabrani izvođenje radova ako je identifikovao, a evidentno je da je lako bilo identifikovati da se radi o vrlo rizičnom poslu. Odgovoran je i investitor, građevinski inspektor i takođe naravno inspektor zaštite na radu kao i radni inspektor", smatra Žarković.

Janković: Inspektori rada igraju ključnu ulogu

Projektna koordinatorka i sekretarka Udruženja zaštite na radu Đina Janković smatra da je inspekcijski nadzor neophodno povećati.

"Zakonom je jasno efinisano da su inspektori rada oni koji igraju ključnu ulogu kada je kreiranje kulture rada i obezbjeđivanje dostojanstvenih uslova rada na svim radnim mjestima", kazala je ona.

Međutim, kako ističe, u Crnoj Gori nemamo dovoljan broj inspektora.

"Ako to svedemo na brojke i uporedimo 11 inspektora koje mi imamo sa nekom razvijenom zapadnoevropskom zemljom taj broj je možda i više nego dovoljan. Ali ne smijemo zaboraviti da jedna razvijena zapadnoevropska zemlja ima jako visok nivo svijesti kad je u pitanju zaštita i zdravlje na radu što mi nemamo. Tako da tih naših 11 inspektora u Crnoj Gori zaista ne mogu da stignu da obave sve to što bi trebalo, da igraju tu preventivnu ulogu, da češće posjećuju poslodavce i eventualno ukažu na ovakve probleme kada ih prepoznaju", istakla je Janković.

Bonus video: