Bošnjak: Bulajić obećao da će tokom marta zakazati sjednicu Skupštine, ja to neću uraditi

Bošnjak je, gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti kazala da se ne slaže sa "manjinskom vladom" i da neće za nju glasati, ali da joj "djeluje da dolazi do urušavanja svih institucija"

44708 pregleda 131 reakcija 129 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić "pravno formalno ne krši Ustav", ali da je to "suštinski zloupotreba institucije od strane pojedinca".

Ona je to kazala gostujući u emisji Načisto na TV Vijesti upitana da li Bulajić odbijanjem da zakaže redovno zasijedanje krši Ustav i politički zoloupotrebljava poziciju, ili da je to način da se sačuva "izborna volja građana".

Sa ocjenom Bošnjak se složio poslanik koalicije Crno na bijelo Miloš Konatar.

Ćulafić je rekao da se "slaže sa Bošnjak u dijelu da Bulajić ne krši Ustav ni poslovnik".

"Jasno je da sjednicu može sazvati neko ko je predsjednik Skupštine. Ne bih se složio da zloupotrebljava položaj", rekao je Ćulafić.

Danilović je naveo da "uvijek postoji lijek za nerad Skupštine", i da se to "rješava izborima".

Danilović je kazao da Bulajić ima pravo da ne zakaže sjednicu Skupštine.

"Bulajić rekao da nema namjeru da opstruira rad Skupštine"

Konatar je rekao da je Bulajić na sjednici Kolegijuma Skupštine kazao šefovima poslaničkih klubova, kojem nije prisustvovao predstavnik Demokokrata "da nema namjeru da opstruira rad Skupštine".

Miloš Konatar
Miloš Konatarfoto: TV Vijesti

"Da je neće zakazati 2. marta, ali da će on Skupštinu sigurno zakazati tokom marta. Ovo su riječi Bulajića koje je potvrdio i predsjednik poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović".

Bošnjak je potvrdila da je Bulajić "obećao da će tokom marta" zakazati sjednicu.

Konatar je rekao da će informacija za sazivanje sjednice Skupštine i poziv mandatara (Dritan Abazović) da izloži sastav i ekspoze "se desiti u ponedjeljak ili utorak".

"Očekujem da potpredsjednik Bulajić zakaže sjednicu u roku koji je predviđen poslovnikom", kazao je Konatar.

Ćulafić je rekao da "Bulajić ima pravo da radi to što radi".

"Spočitavati njemu da blokira Skupštinu nije korektno", rekao je Ćulafić.

Bošnjak je, kazala da se ne slaže sa "manjinskom vladom" i da neće za nju glasati, ali da joj "djeluje da dolazi do urušavanja svih institucija".

Bošnjak
Bošnjakfoto: TV Vijesti

"Šta znači ako mandatar uradi sve što je do njega... a neko mu tamo ospori da dođe do sjednice i glasanja", rekla je Bošnjak.

Bošnjak je pojasnila da "nigdje u nekom pravnom aktu ne piše" da ona i drugi potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović mogu da zakažu sjednicu.

"isključivo to može da uradi Bulajić koji je predsjedavajući Skupštinom. Ja neću zakazati sjednicu Skupštine", kazala je Bošnjak.

Ona je istakla i se na prvoj sjednici Skupštine treba da se pokrene izbor predsjednika Skupštine i da ako bude ta sjednica održana prije izbora u Beranama "da se glasa o zakonu koji je vratio predsjednik države".

"Koga smo nažalost napravili da je jedina institucija koja funkcioniše jer smo mi rogovi u vreći pa on jača i on je jedini stabilan, a htjeli smo njega da destabiluzujemo, ali izgleda da nijesmo uspjeli. Da ne govorim, ispali smo nezreli ili nesposobni da vršimo vlast", istakla je Bošnjak.

Danilović je odgovarajući na konstataciju urednika emisije da je "ovu Vladu formirala crkva" i da je premijera Zdravka Krivokapića "dovela crkva" rekao:

"Ako hoćete da budem grub, ja ću reći da je to laž. Meni crkva nije predstavila Krivokapića, nego me sa njim kao nosiocem upoznao Andrija Mandić", rekao je Danilović.

"Demokrate neće uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom i zakonom"

Ibrahimović je u intervjuu koji je emitovan o okviru emisije rekao "da će se iznaći mehanizam da se zakaže sjednica Skupštine".

Ćulafić je ponovio da Ibrahimović nema pravo da zakaže sjednicu Skupštine.

"Demokrate neće uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Imamo pravo na proteste koje sprovodimo. Nikakav rigidan stav, korak ili potez sigurno da nećemo ulaziti u nešto što je kršenje Ustava i zakona, ali smatramo da bi to bilo prekrajanje izborne volje građana", rekao je Ćulafić.

Ćulafić
Ćulafićfoto: TV Vijesti

Odgovarajući na poziv Demokratskog fronta da zajedno organizuju proteste, Ćulafić je odgovorio:

"Protesti koje organizujemo su masovni i šalju poruku da ne pristajemo na izigravanje izborne volje građana. Demokrate šalju poruku da je volja birača za nas svetinja. Front nema potrebe da nas poziva na proteste, oni mogu da participiraju u našim protestima".

Danilović je podsjetio da "parlament nije radio šest mjeseci i nije usvojio nijedan zakon".

"Zahvaljujući i svojeglavosti mojih kolega. Rekao sam da to ne treba činiti, pa je proradio naglo i buknuo i u mjesec dana usvojio čudo predloga, među kojima i sjajne. Nema krize zato što funkcioniše Vlada u punom kapacitetu, predsjednik države funkcioniše nikad bolje...", rekao je Danilović.

Danilović
Danilovićfoto: TV Vijesti

Konatar je kazao da se nada da će se svi "ponašati odgovorno i u interesu građana".

"Interes građana i države nije da je u blokadi. Imamo obaveze i prema međunarodnim partnerima i očekujem da ćemo se u skladu sa tim odgovorno ponašati... Očekujem da vrlo brzo dobijemo novu 43. Vladu Crne Gore i da će Skupština normalno da funkcioniše", kazao je Konatar.

Bošnjak je pozvala sve aktere da se ponašaju "odgovorno i državnički".

"Da ne dozvolimo da dođe do nemira u Crnoj Gori i poštujemo Ustav i zakon... i da pokažemo ozbiljnost jer djeluje da se stavljaju drugi interesi ispred državnih", istakla je Bošnjak.

Ćulafić je poručio da je "samo jedan dogovor potreban da se raspišu vanredni parmalentarni izbori" i da Demokrate od njih ne bježe.

Danilović je predložio da se zajedno sa izborima u Podgorici raspišu i parlamentarni izbori...

Bonus video: