Od aprila ORL operacije u barskoj bolnici

Operativa, kaže Stoiljkov, godinama nije izvođenja zbog nedostatka kadra i opreme, a sada su se stekli uslovi da doživi novi početak

1918 pregleda 0 komentar(a)

Stanovnici primorja od 8. aprila moći će da svakog petka u Opštoj bolnici Bar obavljaju ORL operacije, kazao je u Bojama jutra dr Marko Stoiljkov.

On i njegova koleginica dr Vera Lutovac izvodiće tri vrste operacija.

"Dvije vrste operacije krajnika - trećeg ili dva palativna, septoplastika i operacija korekcije ušiju. Po potrebi će biti planirana formiranje liste prioriteta, ako bude interesovanja. Estetika neće moći da ima primat", rekla je Lutovac.

Operativa, kaže Stoiljkov, godinama nije izvođena zbog nedostatka kadra i opreme, a sada su se stekli uslovi da doživi novi početak.

"Zahvaljujući donaciji Odbora Barske plovidbe raspolažemo adekvatnom i savremenom opremom".

Tokom jednog operativnog dana moći će da se izvede od tri do pet operacija, a procjenjuju da će na nivou godine to biti između 100 i 120.

"Kroz ambulantne preglede pacijenti će biti selektovani za operativne precedure. Za početak će to biti jedan operativni dan nedeljno u OB Bar. U dogovoru sa direktorom bolnice dr Igorom Karišikom pacijenti će postoperativno biti smješteni na odjeljene hirurgije. Zadržavaće se u skladu sa potrebama", objasnila je Lutovac.

Dodaje da će na ovaj način rasteretiti KCCG i bolnicu Danilo I, kojima pacijenti s primorja gravitiraju.

Stoiljkov je iskustvo sticao u cetinjskoj Bolnici Danilo I, Kliničkom centru Crne Gore kao i na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Lutovac je takođe specijalizirala na VMA.

Bonus video: