Proizvodnja peleta premašuje potrošnju u Crnoj Gori: Izveze se preko 80 odsto

"Cijene peleta su veće u odnosu na prošlu godinu. Tona peleta je sad 220 eura, a prošle godine je maksimalno bila do 180 eura. U zadnje vrijeme potražnja za peletom se znatno povećala jer je cijena peleta u okruženju mnogo veća. U Srbiji izlazi tona peleta čak i do 400e", rekao je Stevanović

9257 pregleda 11 komentar(a)

Prema podacima Monstata u ovom trenutku proizvodnja peleta u Crnoj Gori daleko premašuje potrošnju. Osamdeset odsto proizvedenog peleta se izveze iz Crne Gore, kazao je u Bojama jutra Dragan Otašević, direktor Direktorata za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Jedan od nedostataka u ovom momentu je što imamo velike kupce sa strane, koji plaćaju avansno i naši proizvođači imaju sigurne kupce i plaćanje unaprijed tako da ta proizvodnja i promet ide mnogo brže"-

Navodi da u zemlji postoji 10 privrednih društava koji proizvode pelet i imaju pogone za proizvodnju oko 226.000 tona godišnje, za šta je potrebno oko 450.000 kubika biomase.

"Podaci Monstata pokazuju da je u 2020. godini proizvodnja bila oko 87.000 tona. U izvoz je otišlo oko 69.000 tona, a u domaću potrošnju je otišlo oko 19.000 tona. Domaćinstva su koristila oko 15.500 tona peleta na godišnjem nivou. Prema studiji potrošnje goriva koja je rađena 2011. godine posle popisa imali smo podatak da 142 domaćinstva u Crnoj Gori koristi pelet kao energent", rekao je Otašević.

Jedan od proizvođača peleta, Savo Stevanović kazao je da brojni proizvođači najavljuju gašenje pogona dok ne dobiju sirovine za proizvodnju.

"Cijene peleta su veće u odnosu na prošlu godinu. Tona peleta je sad 220 eura, a prošle godine je maksimalno bila do 180 eura. U zadnje vrijeme potražnja za peletom se znatno povećala jer je cijena peleta u okruženju mnogo veća. U Srbiji izlazi tona peleta čak i do 400e", rekao je Stevanović.

Dodaje da trenutno proizvodnja tone peleta košta oko 200 eura.

"Energetska kriza uticala je na povećanje cijena peleta jer drvna sirovina je za 20 do 40 odsto povećana. Proces proizvodnje je povećan za nekih 40 do 50 odsto i sada imamo veliki pritisak Evropske unije na tržište Zapadnog Balkana za nabavku peleta, naručito iz Italije, i u ovom momentu ne pita se za cijenu, samo se pita za količinu", rekao je Otašević.

Crna Gora izveze oko 80 odsto proizvodnje peleta, od čega 80 odsto izvozi na Kosovo.

"U Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju 80 odsto. Od količine koju Crna Gora proizvede svega 2 odsto se otprilike uveze i to je od 1.500 do 2.000 tona na godišnjem nivou", rekao je Otašević.

Bonus video: