MER: Biće ukinuta mjera po kojoj na plažama kod Svetog Stefana i Miločera mogu biti samo gosti hotela

U MER su uvjereni da najeksluzivnije crnogorsko ljetovalište – grad hotel Sveti Stefan i Miločer ovog ljeta neće biti zaključani

40610 pregleda 149 reakcija 11 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) vjeruje da je otvaranje grad hotela Sveti Stefan i Miločera izvjesno u predstojećoj ljetnjoj sezoni, navodeći da bi zakupac u suprotnom prekršio ugovor i izazvao njegov raskid.

Kako su saopštili Televiziji Vijesti, otvaranje ne može biti vezano za privremenu mjeru koju je nedavno donio Privredni sud a po kojoj na obližnjim plažama mogu biti samo gosti hotela a ne i ostali turisti.

Iz Ministarstva tvrde da će ta privremena mjera biti ukinuta.

Dok zimski turistički centri sumiraju rezultate sezone na izmaku, sve oči uprte su u predstojeću ljetnju.

Za sada neizvjesnu, jer se, između ostalog, ne može računati na turiste iz Rusije i Ukrajine, koji čine oko 20 odsto ukupnog broja gostiju kod nas.

U MER su uvjereni da najeksluzivnije crnogorsko ljetovalište – grad hotel Sveti Stefan i Miločer ovog ljeta neće biti zaključani.

Zakupac Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, početkom marta saopštio je kako sa zadovoljstvom objavljuje svoju namjeru da otvori Aman Sveti Stefan rizort za predstojeću sezonu, nakon što je Privredni sud donio rješenje kojim se potvrđuje ranija odluka o privremenoj mjeri u korist zakupca.

Ta mjera, po njihovom tumačenju, znači da na Kraljičinoj i Kraljevoj plaži i istočnoj svetostefanskoj mjesta ima samo za goste rizorta a ne i ostale turiste, kao prošle godine, kad rizort nije radio.

Iz resora Jakova Milatovića, međutim, ističu kako očekuju da će poslovanje Adriatica ubuduće pratiti veći stepen poštovanja kulturno-istorijskog nasljeđa Svetog Stefana, i uz veći stepen inkluzije autohtonog stanovništva.

Takođe, najavljuju da će privremena mjera Privrednog suda biti ukinuta.

Zbog povjerljivosti postupka, iz MER nijesu mogli da odgovore dokle je stigla ažbitraža pred sudom u Londonu, u kojoj Adriatic traži 100 miliona eura, zbog navodnog kršenja ugovora.

U međuvremenu, Statisova kompanija postavila je ogradu na Kraljičinoj plaži koju su mještani prije godinu polomili, da bi je, nakon deceniju i po oslobodili za kupanje svih građana.

Bonus video: