Za zakup prostorija 11 stranaka iz budžeta plaćeno preko 400.000 eura

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuju da za taj novac građani od političara nemaju puno koristi a ovaj iznos bi, i pored ušteda, ove godine mogao biti znatno veći

28922 pregleda 80 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok građani iz dana u dan sve teže izlaze na kraj sa vrtoglavim rastom cijena, za političke partije nema zime.

Tako je samo prošle godine za zakup prostorija 11 stranaka iz budžeta plaćeno preko 400.000 eura, pokazuju podaci Uprave za katastar i državnu imovinu dostavljeni Televiziji Vijesti.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuju da za taj novac građani od političara nemaju puno koristi a ovaj iznos bi, i pored ušteda, ove godine mogao biti znatno veći.

"To je iznos koji se izdvaja u potpunosti van postupka javnih nabavki, što nikako nije mali novac i otvara jako veliki prostor za zloupotrebe. Mogu da zarade na račun budžeta tako što će sami da biraju od koga će da iznajmljuju prostor", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Čak 69.000 eura izdvojeno je prošle godine za zakup prostorija Demokrata Alekse Bečića a zakup je ove godine smanjen za 1.300 eura mjesečno.

Građani su prošle godine platili zakup prostorija Nove srpske demokratije (Nova) Andrije Mandića 60.000 eura, dok će ove godine na mjesečnom nivou za zakup prostorija na dvije lokacije plaćati 6.850 eura.

Prostorije Pokreta za promjene Nebojše Medojevića plaćali smo nepunih 5.000 eura mjesečno, a ove godine 500 eura manje, a 4.670 eura mjesečno za prostorije SNP-a Vladimira Jokovića, dok će ove godine zakupnina koštati 3.269 eura.

Apsolutni rekorder, u odnosu na broj poslanika je Demos, partija Miodraga Lekića. Iako je samo Lekić poslanik, građani su Demosu tokom prošle godine plaćali mjesečni zakup prostorija od čak 4.448 eura, koji je ove godine smanjen na 3.277 eura.

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu na čijem je čelu Koča Đurišić iz Nove, saopštili su da ne raspolažu adekvatnim poslovnim prostorom koji je u svojini države, a koji bi zadovoljio potrebe parlamentarnih partija.

Milovac to negira.

"MANS je godinama unazad upozoravao da, iako je to zakonska obaveza koja je odavno prekršena, Ministarstvo finansija odnosno Uprava za imovinu nikada nije sačinila registar imovine koja je u državnom vlasništvu i sasvim sam siguran da kada bi se taj registar pregledao da bismo tu našli prostor koji je odgovarajući za neke političke partije i da jednom kada se to desi, kada budemo znali šta je u svojini države, vidjećemo koliko smo novca bacili sve ovo vrijeme", naveo je Milovac.

Za zakup prostorija Demokratske narodne partije Milana Kneževića mjesečno se izdvaja 2.807 eura, Prave Crne Gore Marka Milačića 2.165 eura mjesečno, Radničke partije Maksima Vučinića 1.269 eura, Liberalne partije 728, Albanske alternative Nika Đeljošaja 658, odnosno 575 eura i Demokratskog saveza Albanaca 570, odnosno 434 eura.

"Sve ono što su konkretni rezultati koje možemo da vidimo na terenu svakako ne oslikava novac koji je uložen u te političke partije, uključujući sve ovo što nam se dešava nakon kovida i rata u Ukrajini kada imamo spiralno povećanje cijena koje ne možemo da ublažimo upravo zbog te političke tvrdoglavosti koju imamo na djelu", naveo je Milovac.

Uprava za katastar i državnu imovinu navodi da je stegla kaiš tako da je zakup određenim partijama smanjen i ove godine će biti napravljena ukupna ušteda od 60.000 eura. Međutim, iznos koji se izdvaja za partije tek će se povećati.

Savez građana CIVIS nema zaključen ugovor sa Upravom, dok je pokrenuta procedura zaključivanja ugovora sa zakupodavcima za URU, Ujedinjenu Crnu Goru, Bošnjačku stranku i Forcu.

Takođe, iz zgrade stare Vlade su izmještene Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija, pa će država plaćati i njihov smještaj.

Kako je pokrenut postupak izmještanja i Demokratske partije socijalista iz ovih prostorija, to znači da će građani uskoro plaćati i za njih, a imaju 29 poslanika.

Sve to znači da bi na kraju ove godine ukupna cifra mogla biti i mnogo veća.

Bonus video: