Rovčanin: U toku sušan period, očekuje se da kiša u aprilu popuni akumulacije

"Krajem prošle godine produžili smo popust od 12,5 odsto za sve redovne platiše koji će važiti do 30. juna. To je velika stavka. U određenim mjesecima stigli smo do do 208 hiljada potrošača, što je 56 odsto redovnih platiša"

7591 pregleda 6 komentar(a)

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je na nivou od 75 odsto planirane proizvodnje iz sopstvenih akumulacija, Hidroelektrane Piva i Perućica, kazao je u Bojama jutra Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

On je rekao da je u toku sušan period i rekordno sušne godine, što je loše u ovom periodu visokih cijena.

"Imamo dobre poslovne odluke iz prethodne godine kada je u pitanju prodaja električne energije, stabilnu Termoelektranu Pljevlja i očekujemo da početkom aprila krenu obilne padavine na prostoru Nikšića i punjenje akumlacija, da probamo da nadomjestimo ovaj sad momenat", objasnio je Rovčanin.

Rukovodstvo EPCG, navodi, ne razmišlja o povećanju cijena struje građanima.

"Krajem prošle godine produžili smo popust od 12,5 odsto za sve redovne platiše koji će važiti do 30. juna. To je velika stavka. U određenim mjesecima stigli smo do do 208 hiljada potrošača, što je 56 odsto redovnih platiša".

Rovčanin se osvrnuo i na oscilacije na berzi električne energije, koje su krenule sredinom prošle godine.

"Na dnevnom nivou imamo oscilacije po 50 i 100 eura, što je bilo nezamislivo u ranijem periodu. Sve zemlje u okruženju i Evropi se suočavaju sa energetskom krizom i to je vjerovatno ono što će nas čekati i u narednom periodu. Važno je da imamo dobru pogonsku spremnost i da brzo pokrenemo veliki broj investicija, kao npr. solarne energije. Jer upravo u onim mjesecima kada nama energija nedostaje, u ljetnjim mjesecima, Crna Gora ima najveći broj sunčanih dana", rekao je Rovčanin.

Kada je u pitanju projekat Solar gradnja, očekuje da prvi solarni paneli budu na kućama u maju i ističe da je ovo projekat u kojem dobijaju i građani i država,

Za projekat se do sada se prijavilo 14.000 građana

"To je povoljan efekat i po EPCG jer tu količinu koju je isporučivala domaćinstvima po cijeni od 43 eura, na tržištu je 300. Sada pošto građani djelimično proizvode svoju energiju, ona se na tržištu može prodavati po većoj cijeni. Građanin će imati svoju proizvodnju elektirčne energije, to je njegova ušteda. Država će da ima veći izvozni potencijal, a veći profit. Ovo je projekat u kome svi dobijaju", zaključio je.

Bonus video: