Zeković: 6.500 Ukrajinaca ušlo u Crnu Goru od početka rata, smještaj traže kod rođaka, prijatelja...

Zahtjev za dobijanje privremene zaštite u Crnoj Gori predalo je 31 dijete, od kojih je desetoro starosti do pet godina života, a preostali zahtjevi su žene do 30 godina, majke, "2-3 čovjeka starija od 30"...

5423 pregleda 5 komentar(a)
Zeković, Foto: Screenshot Youtube/ TV Vijesti
Zeković, Foto: Screenshot Youtube/ TV Vijesti

Miroslav Zeković, v.d. direktor Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti kazao je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu 6.5000 ukrajinskih državljana ušlo u Crnu Goru, dok su državu napustila 1.793 državljana te ratom zahvaćene zemlje.

Zeković je kazao da je najviše ulazaka (3.142) bilo preko graničnih prelaza sa susjednom Srbijom, onda preko aerodroma u Podgorici (1.076), zatim preko granice sa Hrvatskom (1.128) i manji broj preko aerodroma u Tivtu.

Kako navodi, 250 lica imaju stalno nastanjenje u Crnoj Gori, dok privremeni boravak ima 1.800 ukrajinskih državljana, te da je trenutno u državi oko 7.000 lica.

Zeković je kazao da pored humanog gesta direktora hotela "Bijela rada" koji je organizovao kolektivni smještaj i prihvat izbjeglica, ukrajinski državljani dolaze pojedinačno, sporadično, ali i da smještaj pronalaze kod svojih rođaka, prijatelja, nekretninama koje imaju u posjedu...

Zahtjev za dobijanje privremene zaštite, kaže Zeković, predalo je 31 dijete, od kojih je desetoro starosti do pet godina života, a preostali zahtjevi su žene do 30 godina, majke, "2-3 čovjeka starija od 30"...

Privremena zaštita je namijenjena u trajanju od godinu dana, sa mogućim produžetkom od pola godine i svako ko ostvari pravo na privremeni boravak imaće i privremeni smještak, dodaje Zeković, i poručuje da Prihvatilište za strance u Spužu ima kapacitet od 104 mjesta, a u Odsjeku za prihvat stranaca na Božaju još 60, gdje trenutno boravi osmočlana ukrajinska porodica.

Zeković je kazao da državljani Ukrajine najčešće žele da regulišu pravni status i time osiguraju zaštitu, od zdravstvene do psiho-socijalne.

Ističe da su u toku razgovori sa Glavnim gradom, opštinama Berane, Danilovgrad i opštinama primorja kako bi se razmotrile mogućnosti alternativnog smještaja.

Zeković je poručio da će se uskoro usvojiti državni plan za prijem ukrajinskih izbjeglica.

Bonus video: