Popović: Alergičari da već počnu sa terapijom, ljekari preporučuju profilaktičku dozu ljeka

"Alergije obično počinju od djetinjstva. Prvi simptomi se javljaju u prvoj godini života u vidu nekih sitnih osipa po koži, u vidu alergijskog dermatitisa kako ga mi nazivamo a kasnije obično te alergije prođu. Nema nekog striktnog pravila, najveći broj se javi u mladosti ali mogu se javiti i u kasnim godinama"

4458 pregleda 0 komentar(a)

Poznati alergičari, koji imaju smetnje sa alergijom od ranijih godina znaju da već treba početi sa terapijom. Ljekari preporučuju takozvanu profilaktičku dozu lijeka, uzimanje lijeka prije pojave simptoma.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti rekao ORL specijalista dr Mirko Popović.

"Preporučujemo pacijentima da već počnu sa profilaktičkom dozom od 15 dana svakog dana, onako kako je propisano i nakon toga uzimati po potrebi, odnosno kad se pojave simptomi alergije u punom zamahu. Terapija smiruje alergijske manifestacije, alergijske znake, smanjuje učestalost kijanja, curenje iz nosa. Oni koji imaju osip na koži takođe imaju blaže simptome, kod nekih potpuno nestanu ali uglavnom smanjuje simptomatologiju", rekao je Popović.

On dodaje da dolazi do povećanja broja osoba koje su alergične, te da je to karakteristično posebno za zemlje sa višim tehnološkim razvojem.

Vodeća zemlja po broju alergičara je Japan.

"Alergije obično počinju od djetinjstva. Prvi simptomi se javljaju u prvoj godini života u vidu nekih sitnih osipa po koži, u vidu alergijskog dermatitisa kako ga mi nazivamo a kasnije obično te alergije prođu. Nema nekog striktnog pravila, najveći broj se javi u mladosti ali mogu se javiti i u kasnim godinama".

Alergije kreću krajem februara, kada počinje cvjetanje prvo četinara, pa onda ostalih biljaka.

"Taj talas traje do juna. Onda imamo manju pauzu jul i avgust, i već krajem avgusta počinje cvjetanje korova tako da su kraj avgusta i septembar mjeseci kada je polenska alergija u zamahu", rekao je Popović.

Objašnjava da alergije ne mogu direktno uticati na srce.

"Međutim na indirektan način svakako da, jer jedna od manifestacija alergija je i astma ili alergijski rinitis koji su u tom alergijskom maršu posljednji odnosno najjači izraženi stadijumi, i zbog lošeg disanja, zbog niskog nivoa koncentracije i kiseonika odnosno te saturacije kiseonika koja nastaje naročito u toku sna na taj način indirektno utiču na srce, a ne u smislu da će alergija direktno uticati na srce i da će ga ona na neki način oštetiti".

Bonus video: