Ivanović: DPS, SDP i SD ne mogu u Vladu

Izvršna direktorica CGO, Daliborka Uljarević vjeruje da će Crna Gora brzo dobiti novu vladu, ali ocjenjuje da je partijska trgovina prevladala nad programom i vrijednosnim okvirom te vlade

31122 pregleda 143 reakcija 70 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Ono što su odlučili na Glavnom odboru, i predočili mandataru Dritanu Abazoviću, konačna je odluka Socijalističke narodne partije (SNP), poručuju iz ove partije, nakon spekulacija da DPS podršku manjinskoj vladi uslovljava učešćem SDP-a ili SD-a u njoj.

"SNP će ući u manjinsku vladu pod uslovom da u njoj ne budu predstavnici DPS-a, SDP-a i SD-a, a to što će oni podržati manjinsku vladu, mi smo na tu varijantu potpuno pristali. Da budem jasan, zbog građana, SNP će ostati dosljedna", rekao je za Televiziju Vijesti poslanik SNP-a Dragan Ivanović.

Da su raspoloženi da budu dio nove vlade, poručuju iz vanparlamentarne Hrvatke građanske inicijative, koalicioni partner URE - Stranka pravde i pomirenja spremna je da se pridruži Memorandumu o saradnji i bude dio tima za izlazak iz krize, a koalicioni partner DPS-a - Liberalna partija, nakon sastanka s Abazovićem, kaže da podržava koncept manjinske vlade.

I iz Bošnjačke stranke poručuju da svako odugovlačenje formiranja manjinske vlade šteti građanima i državi.

Ivanović misli da su odugovlačenje uslovili predstojeći lokalni izbori u Beranama i Ulcinju.

"Želja da se što bolje prođe na tim izborima, možda je to samo nešto što će štetiti građanima i Crnoj Gori. Bilo bi dobro, ako smo već ušli u projekat stvaranja manjinske vlade da je ona zaživjela i da već radi punim kapacitetom", rekao je Ivanović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kočnice u formiranju manjinske vlade vidi u nečem drugom.

"Mislim prije svega da se ovdje krenulo naopako u onom segmentu u kome se nije utvrdio programski i vrednosni okvir djelovanja te Vlade, već se ušlo u ono što je partijska trgovina. Da smo imali taj programski i vrednosni okvir, mnogo bi brže stvari išle", rekla je Uljarević za TV Vijesti.

Tako je, smatra izvršna direktorica CGO, mandatar dobio uslovljavanja, umjesto da jasno pokaže koji je pravac nove Vlade.

"Da u njoj svaki konstituent mora da ima jasan stav i u vezi ove situacije koja se dešava u Ukrajini, ali i rezistenciju prema svim malignim, eksternim faktorima, koji mogu da utiču i na Crnu Goru. U konkretnom slučaju, mi imamo jednog konstituenta koji nema takav stav još uvijek jasno definisan, a pokazuje se po onome što su navodi iz medija da će dobiti vjerovatno najveći broj mjesta. Govorim o SNP-u. Na mandataru je da objasni zašto je upravo SNP-u ponudio toliko ali zašto je i isključio druge stranke koje su nesumnjivo prozapadne i proevropske orijentacije".

Na pitanje da li je SNP-u prihvatljivo da u sporazumu o saradnji u budućoj vladi bude osuda ruske agresije na Ukrajinu, ovako odgovara...

"Zadnjih dana je bilo opet podmetanja da će biti rezolucija o Srebrenici, pa o Ukrajini, i zaista smo tada rekli – nijesmo spremni da svaki dan potpisujemo rezolucije o Srebrenici. To je bilo, to je prošlo. Što se tiče Ukrajine, rekli smo da SNP, naglašavam, podržaće rezoluciju UN-a, Savjeta Evrope i EU, i potpuno smo u tom dijelu jasni i ostajemo pri tome", rekao je Ivanović.

Ocjenjujući da svako kašnjenje u formiranju nove vlade dodatno otežava njen rad, Uljarević ipak poručuje...

"Ja vjerujem da ćemo mi vrlo brzo dobiti Vladu", rekla je Uljarević.

Bonus video: