Droga se prodaje i u školama, zavisnost često počinje od 13. godine

"Postoj izuzetan Centar rehabilitacije na Kakarickoj gori, postoje Centri za supstituciju u svakom gradu, gdje se daje zamjenska terapija, da se smanji šteta, problem lokalizuje i stavi pod kontrolu. Daje se sredstvo koje isto stvara oblik zavisnosti, ali kontrolisane zavisnosti i uz pomoć tih", dodaje Kaluđerović

5321 pregleda 196 reakcija 3 komentar(a)

Na pitanje da li u školama postoje lica koja prodaju drogu, 70 odsto djece dalo je potvrdan odgovor. Osamdeset odsto djece je kazalo da se ne osjeća bezbjedno u svojoj školi.

To su rezultati anonimnih anketa koje je Internacionalna policija organizacija sprovela u srednjim školama u svim regijama u državi.

"To je alarm za društvo. Početkom marta smo Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) podnijeli inicijativu za uvođenje školskog policajca", rekao je predsjednik IPO Ivan Pekić.

Zavisnost uvijek počinje sa 13, 14,15 godina, rekao je dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar narkolog koji radi sa pacijentima, a ukoliko se ne tretira na adekvatan način dovodi do tragičnog ishoda.

"Neće svako dijete postati zavisnik. Ako ima nisko samopoštovanje, nizak prag tolerancije na frustracije, ukoliko je agresivno, neispunjeno, ima mnogo veće šanse da uđe u svijet narkomanije. Imamo i taj porodični faktor, često je to nasljedno, imamo povezanost kod alkoholizma kod očeva i narkomanije kod djece", objasnio je Kaluđerović.

Naglašava da je ukoliko se bolest pojavi potrebno se obrate stručnim liciima.

"Kancelarije za prevenciju zavisnosti bolesti su dobro radile, u Podgorici postoji Kuća zdravlja koja se bavi tim problemom, imamo programe susptitucije koji posluju pri Domovima zdravlja širom zemlje...", rekao je Kaluđerović.

Liječenje je proces koji nekad traje godinama, ali isitče da je u tom procesu ključna odluka.

"Kada čovjek shvati da ne može sam i da mu je potrebna pomoć. Na drugom mjestu je stručna pomoć, pomoć porodice, radne sredine".

Smatra da u Crnoj Gori postoje dobri programi za liječenje i da su dostupni u svakom gradu.

"Postoj izuzetan Centar rehabilitacije na Kakarickoj gori, postoje Centri za supstituciju u svakom gradu, gdje se daje zamjenska terapija, da se smanji šteta, problem lokalizuje i stavi pod kontrolu. Daje se sredstvo koje isto stvara oblik zavisnosti, ali kontrolisane zavisnosti i uz pomoć tih", dodaje Kaluđerović.

U toku prethodne godine službenici Uprave policije podnijeli su 11 krivičnih i 12 prekršajnih prijava protiv maloljetnih lica zbog droge.

"Službenici fokus stavljaju na borbu protiv ulične distribucije, s posebnim akcentom na školska dvorišta. Ako je neki narko diler udaljen 500 metara ili kilometar od škole, to je svakako jako dostupno maloljetnim licima", rekao je Milutin Popović, načelnik odsjeka za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe droga.

Kada su u pitanju maloljetna lica, navodi da se najčešće prodaje marihuana.

"Imamo blagi pad prodaje i konzumiranja heroina i imamo nešto veću ponudu i ptoražnju kokaina. Situacija na ulici govori da bi kaznena politika trebalo da bude stroža", rekao je Popović.

Bonus video: